Hoppa till innehållet

King-miljardärernas nya fond backar psykologiapp

För ett år sedan grundade King-miljardärerna startupprogrammet Sweet Studio. Nu har fonden, som förvaltar ett kapital på runt 100 miljoner kronor, gjort sin allra första investering i psykologiappen Alex.

Anders Frostenson, vd på Sweet Studio, och Alex två grundare Oliver Fleetwood och John Drakenberg Renander.
Anders Frostenson, vd på Sweet Studio, och Alex två grundare Oliver Fleetwood och John Drakenberg Renander.Foto: Press.

Grundarna av spelsuccén King, som ligger bakom mobilspelet Candy Crush och köptes ut från den amerikanska börsen för omkring 50 miljarder kronor 2015, har investerat delar av sin förmögenhet i ett tjugotal nya techbolag via Sweet Capital.

För ett år sedan satte spelmiljardärerna upp ett helt nytt projekt, systerfonden Sweet Studio. Det kan närmast beskrivas som ett startupprogram där tanken är att hjälpa techentreprenörer med kapital och produktutveckling redan från idéstadiet.

Bakom kulisserna har en hel del pågått sedan lanseringen, enligt vd:n Anders Frostenson, även om det varit tyst utåt. Nu kan Di Digital berätta att psykologiappen Alex är det första bolaget som säkrat en investering från Sweet Studio.

”Det här är Sweet Studios första skörd. Tillsammans med grundarna har vi varit med och byggt produkten och designat appen. Vi har hjälpt till att finansiera det och fått en ägarandel i Alex. Sedan har vi gjort en mindre första investering på 1,5 miljoner kronor inför lanseringen”, säger Anders Frostenson på Sweet Studio.

Läs mer: King-grundarna sjösätter startuplåda tillsammans med Doberman-veteran 

Bakom bolaget står John Drakenberg Renander och Oliver Fleetwood. Genom appen ska människor kunna söka hjälp för att ta sig ur dåliga vanor och psykisk ohälsa, så som rökning, alkohol, socker och stress. Tjänsten vilar på en grund av kognitiv beteendeterapi, KBT, och bygger på maskininlärning.

”Tröskeln för att få hjälp med dåliga vanor har varit för hög inom vården. Vi vill ändra på det och har skapat en tjänst där man får ett personligt stöd utan att det faktiskt finns en människa på andra sidan”, säger John Drakenberg Renander.

Med hjälp av data kan Alex erbjuda enklare verktyg, så som andningsövningar, till en användare som till exempel vill sluta röka. Men först får personen svara på ett antal frågor om varför man röker, motivationen att sluta, och vilka situationer och känslolägen som triggar igång ett sug efter cigaretter.

Hur ska ni ta betalt för tjänsten?

”Eftersom det är en konsumentprodukt är det troligt att användaren kommer att få tillgång till appen mot en summa. Samtidigt för vi diskussioner om partnerskap med en rad stora multinationella bolag i olika industrier som kan ha ett intresse av att kunna erbjuda vår tjänst i sin verksamhet”, säger John Drakenberg Renander.

Alex ska lansera sin app under hösten 2018 och före årsskiftet hoppas bolaget slutföra en större såddrunda, som i regel ligger under 10 miljoner kronor. Det kan också bli aktuellt att ansöka om en CE-märkning i framtiden, för att bli godkänd som medicinsk utrustning, även om det inte är något krav i dagsläget.

Läs mer: King-grundarnas Sweet Capital lockar startups med sovplats i London 

Sweet Studio har redan aviserat att de kommer att följa upp sin investering i Alex under den kommande rundan. Efter sommaren siktar Sweet Studio på att kunna presentera ytterligare två nya portföljbolag. Tillgångarna i fonden uppgår i skrivande stund till ungefär 100 miljoner kronor, enligt Anders Frostenson.

Detta är inte den första terapi-relaterade investeringen som görs av King-grundarna, vars kassako Candy Crush blivit kritiserad för att just göra sina användare beroende. Redan 2016 backade man den svenska psykologiappen Shim genom Sweet Capital – där Lars Markgren, Thomas Hartwig, Patrik Stymne, Sebastian Knutsson och Riccardo Zacconi samtliga sitter med i investeringskommitén.

Fyra av Kings fem grundare vid börsnoteringen i New York. Från vänster: Thomas Hartwig, Riccardo Zacconi, Lars Markgren och Sebastian Knutsson.
Fyra av Kings fem grundare vid börsnoteringen i New York. Från vänster: Thomas Hartwig, Riccardo Zacconi, Lars Markgren och Sebastian Knutsson.Foto: Richard Drew (AP)
Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera