Annons

King-miljardärernas nya fond backar psykologiapp

Anders Frostenson, vd på Sweet Studio, och Alex två grundare Oliver Fleetwood och John Drakenberg Renander.
Anders Frostenson, vd på Sweet Studio, och Alex två grundare Oliver Fleetwood och John Drakenberg Renander. Foto: Press.
För ett år sedan grundade King-miljardärerna startupprogrammet Sweet Studio. Nu har fonden, som förvaltar ett kapital på runt 100 miljoner kronor, gjort sin allra första investering i psykologiappen Alex.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Grundarna av spelsuccén King, som ligger bakom mobilspelet Candy Crush och köptes ut från den amerikanska börsen för omkring 50 miljarder kronor 2015, har investerat delar av sin förmögenhet i ett tjugotal nya techbolag via Sweet Capital.

För ett år sedan satte spelmiljardärerna upp ett helt nytt projekt, systerfonden Sweet Studio. Det kan närmast beskrivas som ett startupprogram där tanken är att hjälpa techentreprenörer med kapital och produktutveckling redan från idéstadiet.

Bakom kulisserna har en hel del pågått sedan lanseringen, enligt vd:n Anders Frostenson, även om det varit tyst utåt. Nu kan Di Digital berätta att psykologiappen Alex är det första bolaget som säkrat en investering från Sweet Studio.

”Det här är Sweet Studios första skörd. Tillsammans med grundarna har vi varit med och byggt produkten och designat appen. Vi har hjälpt till att finansiera det och fått en ägarandel i Alex. Sedan har vi gjort en mindre första investering på 1,5 miljoner kronor inför lanseringen”, säger Anders Frostenson på Sweet Studio.

Läs mer: King-grundarna sjösätter startuplåda tillsammans med Doberman-veteran 

Bakom bolaget står John Drakenberg Renander och Oliver Fleetwood. Genom appen ska människor kunna söka hjälp för att ta sig ur dåliga vanor och psykisk ohälsa, så som rökning, alkohol, socker och stress. Tjänsten vilar på en grund av kognitiv beteendeterapi, KBT, och bygger på maskininlärning.

”Tröskeln för att få hjälp med dåliga vanor har varit för hög inom vården. Vi vill ändra på det och har skapat en tjänst där man får ett personligt stöd utan att det faktiskt finns en människa på andra sidan”, säger John Drakenberg Renander.

Med hjälp av data kan Alex erbjuda enklare verktyg, så som andningsövningar, till en användare som till exempel vill sluta röka. Men först får personen svara på ett antal frågor om varför man röker, motivationen att sluta, och vilka situationer och känslolägen som triggar igång ett sug efter cigaretter.

Hur ska ni ta betalt för tjänsten?

”Eftersom det är en konsumentprodukt är det troligt att användaren kommer att få tillgång till appen mot en summa. Samtidigt för vi diskussioner om partnerskap med en rad stora multinationella bolag i olika industrier som kan ha ett intresse av att kunna erbjuda vår tjänst i sin verksamhet”, säger John Drakenberg Renander.

Alex ska lansera sin app under hösten 2018 och före årsskiftet hoppas bolaget slutföra en större såddrunda, som i regel ligger under 10 miljoner kronor. Det kan också bli aktuellt att ansöka om en CE-märkning i framtiden, för att bli godkänd som medicinsk utrustning, även om det inte är något krav i dagsläget.

Läs mer: King-grundarnas Sweet Capital lockar startups med sovplats i London 

Sweet Studio har redan aviserat att de kommer att följa upp sin investering i Alex under den kommande rundan. Efter sommaren siktar Sweet Studio på att kunna presentera ytterligare två nya portföljbolag. Tillgångarna i fonden uppgår i skrivande stund till ungefär 100 miljoner kronor, enligt Anders Frostenson.

Detta är inte den första terapi-relaterade investeringen som görs av King-grundarna, vars kassako Candy Crush blivit kritiserad för att just göra sina användare beroende. Redan 2016 backade man den svenska psykologiappen Shim genom Sweet Capital – där Lars Markgren, Thomas Hartwig, Patrik Stymne, Sebastian Knutsson och Riccardo Zacconi samtliga sitter med i investeringskommitén.

Fyra av Kings fem grundare vid börsnoteringen i New York. Från vänster: Thomas Hartwig, Riccardo Zacconi, Lars Markgren och Sebastian Knutsson.
Fyra av Kings fem grundare vid börsnoteringen i New York. Från vänster: Thomas Hartwig, Riccardo Zacconi, Lars Markgren och Sebastian Knutsson. Foto: Richard Drew (AP)
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer