Annons

Kinnevik investerar halv miljard i robotrådgivare

Lorenzo Grabau, vd för Kinnevik.
Lorenzo Grabau, vd för Kinnevik.
Investmentbolaget Kinnevik satsar drygt en halv miljard i det amerikanska fintech-bolaget Betterment. Ett bolag som skapat robotar för sparrådgivning. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Kinnevik investerar 65 miljoner dollar, motsvarande drygt 500 miljoner kronor, i det amerikanska bolaget Betterment. Betterment är ett av de mest framstående bolagen i världen inom automatiserad robotrådgivning. Med hjälp av algoritmer skapar bolaget sparportföljer som är tänkta att prestera bättre än vanligt fondsparande, och billigare än privatrådgivning hos en bank. 

Totalt tar Betterment in 850 miljoner kronor i ny finansiering och bolaget värderas till 5,8 miljarder kronor. Kinnevik äger efter transaktionen 9,3 procent av aktierna i Betterment.  

"Betterment är marknadsledaren på det här området. Det som lockar oss är den enorma möjligheten som finns här. Marknaden för kapitalförvaltning är på 33 biljoner dollar globalt. Det är betydligt mer än till exempel den europeiska modemarknaden som Zalando riktar sig mot", säger Kinneviks vd Lorenzo Grabau. 

Läs mer: Bankrådgivarnas sista strid

Betterment startade sin verksamhet 2010 och växer snabbt. De senaste 12 månaderna har bolaget fyrfaldigat mängden förvaltat kapital till 34 miljarder kronor. Eftersom förvaltningskostnaderna är låga och kostnaden för att locka kunder i början är relativt höga drivs bolaget med förlust. Något som inte ser ut att ändras den närmsta tiden. 

"Vi ser en enorm möjlighet här och vill bygga ett väldigt stort företag. Det kommer att ta 5-10 år innan vi ser det här företagets fulla potential", säger Lorenzo Grabau.

Betterment finns i dag bara på den amerikanska marknaden. Enligt Lorenzo Grabau är det också där fokus kommer att ligga den närmsta tiden. 

"Vi har inte tagit fram någon internationaliseringsplan ännu. Det finns fortfarande så stora möjligheter kvar i USA. Men, med det sagt, så tror vi att Betterments plattform kan skapa stora värden även i andra länder. Antingen under sitt eget varumärke eller tillsammans med något annat Kinnevik-företag".

Att den tekniska plattform som Betterment har utvecklat skulle kunna användas i samarbete med traditionella finansiella rådgivare är en del i den expansionsplan som bolaget arbetar med. 

"Betterment är inte något välkänt varumärke i dag. Om man då vill skynda på tillväxten är det rimligt att samarbeta med bolag som har starka varumärken och hög tillit hos kunderna", säger Lorenzo Grabau. 

Läs mer: Kinnevik laddar: ska investera 2-3 miljarder i år

Olika typer av beslutsstöd och robotrådgivning är en växande trend globalt. Betterment är tillsammans med Wealthfront de två största fristående bolagen i USA medan brittiska Nutmeg är störst i Europa. Än så länge har robotrådgivarna inte fått fäste på den svenska marknaden. Men i en intervju med Di Digital häromdagen sa till exempel Avanza:s vd Martin Tivéus att han tror att digitala rådgivningstjänster helt ersatt bankrådgivarnas roll i Sverige inom ett par år. 

Läs mer: Avanza:s vd om framtiden för fintech

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer