Annons

”Klädsam självkritik av Northzones Pär-Jörgen Pärson”

Mimi Billing är reporter på Di Digital och moderator för Di Digitals event Female Founders.
Mimi Billing är reporter på Di Digital och moderator för Di Digitals event Female Founders.
Di Digitals event Female Founders visar på en hunger och ett driv bland kvinnor på techscenen. Då är det skönt när en av Sveriges tyngsta riskkapitalister erkänner sitt misslyckande att nå dem, skriver Di Digitals Mimi Billing. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det var fullsatt på Di Digitals event Female Founders på tisdagskvällen. Eventet som gick av stapeln för andra året i rad har skapats för att hylla kvinnliga techentreprenörer och investerare. Och det behövs när man tittar på våra granskningar av hur riskkapitalet fördelas. 

Läs även: Kvinnliga entreprenörer får mindre än 1 procent av riskkapitalet

Ett skäl till att kvinnliga grundare och bolag med mixade grundarteam tar en så liten del av kapitalkakan har uppgetts vara för att kvinnor väljer bort möjligheten att starta egna bolag inom tech. Det märktes inte på Female Founders. Det var ett 80-tal bolag som anmälde sig för att pitcha på eventet, vilket är dubbelt så många som i fjol.

De fyra bolagen som hade valts ut att pitcha höll hög kvalitet och var bevis för att den svenska techdrömmen lever, även hos kvinnor. Vinnarbolaget Mimbly hade både en produkt som kan hjälpa till att lösa ett stort problem, vattenbrist, samt viljan och drivet att bli ett globalt bolag. Grundarna, med Isabella Palmgren i spetsen, har ännu inte tagit in något kapital.

Läs även: Mimbly kammade hem pitchsegern på Female Founders 

Svenska techinvesterare går uppenbarligen miste om en stor möjlighet när de inte letar upp bolagen med mixade eller kvinnliga grundarteam. Och Northzones partner Pär-Jörgen Pärson, Spotifys första investerare, levererade både självkritik och en analys av sin egen partiskhet på scen.

”Vi har en bias och det är uppenbart att vi har något systematiskt fel i vår dealflow-process”, sade Pär-Jörgen Pärson på scen. 

Läs även: Northzones Pär-Jörgen Pärson grillad på Female Founders 

Jag hoppas att fler investerare i denna mansdominerade bransch inser samma sak och börjar arbeta emot sin magkänsla att bara investera i andra män. När affärsänglar och investerare lyfter blicken kan vi förhoppningsvis få en mer mångsidig startupscen.  

Till dess kommer vi på Di Digital att fortsätta att granska kapitalet och ha event för att hylla den kvinnliga minoriteten på startupscenen.


 

Se hela sändningen här:

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer