Hoppa till innehållet

Klarnas storägare investerar tungt i betaluppstickaren Stripe

Betalbolaget Stripe fyller på kassan med med 2,2 miljarder kronor i en ny monsterrunda. En av huvudinvesterarna är riskkapitalbolaget Seqouia, som också är största ägare i den svenska branschkollegan Klarna.

Bröderna John och Patrick Collison grundade Stripe år 2011.
Bröderna John och Patrick Collison grundade Stripe år 2011.Foto: Press.

Det irländska betaltjänstebolaget Stripe tar in 245 miljoner dollar, motsvarande knappt 2,2 miljarder kronor i en ny kapitalrunda. Rundan leds av hedgefonden Tiger Global Management, där riskkapitaljättar som Andreessen Horowitz och Sequoia också deltar.

Med de nya pengarna inräknade har Stripes värdering därmed fördubblats till 20 miljarder dollar, motsvarande 177 miljarder kronor, på bara två år.

Stripe grundades 2011 av bröderna Patrick och John Collison. Bolaget utvecklar betallösningar för webbsajter och appar med ett särskilt fokus på unga, snabbväxande digitala startups. Stripe har bland andra Google, Didi, Spotify och Uber på kundlistan.

En av de viktigaste marknaderna för Stripe är USA, där man i huvudsak konkurrerar med Twitter-grundaren Jack Dorseys bolag Square. Andra globala konkurrenter är den nederländska börsraketen Adyen samt betaljätten Paypal.

Läs mer: Betaljätten Adyens vd: "Om bankerna inte ändrar sig tar vi marknaden ifrån dem" 

Även svenska Klarna har pekats ut som en konkurrent. Men Stripes grundare John Collison har tidigare uppgett för Di Digital att deras tjänster inte tävlar mot varandra, utan snarare fungerar som komplement. 

”Klarna är en betaltjänst, vi erbjuder en betalningsinfrastruktur som integrerar olika betaltjänster, från kreditkort och bitcoin till Apple Pay och kinesiska Alipay. Jag är imponerad av det Klarna gör”, har John Collison sagt.

Under 2017 inledde parterna dessutom ett samarbete i USA. Omfattningen av avtalet är okänt, enligt Di Digitals tidigare uppgifter, men innebar att Stripe integrerade Klarnas avbetalningssystem på sin plattform och marknadsför det mot sina kunder.

Läs mer: Stripe-grundaren: "Vi hoppas kunna samarbeta med Klarna" 

Bolagen delar dessutom en gemensam storägare i Sequoia. Riskkapitalbolaget klev in i Klarna tidigt, år 2010, och äger i dag flest aktier i Stockholmsbolaget.

Det har spekulerats huruvida Seqouia snart vill realisera värdet på investeringen i Klarna, antingen genom en börsnotering eller försäljning. Däremot ser man ut att ha tålamod med sin investering i Stripe, då grundaren John Collison nu förklarar att bolaget inte har några planer på att gå till börsen i närtid.

Stripe ska använda det nya kapitalet till att rekrytera fler ingenjörer till sina kontor i San Francisco, Seattle och Dublin. Snart etablerar sig bolaget även i Singapore.

Läs mer: Stripe: ”Sverige är en stark marknad för oss” 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera