Annons

Koldioxidsatsning från Microsoft sätter press på konkurrenterna

Brad Smith, Microsofts chef för affärs- och juridiska frågor, finanschefen Amy Hood och vd:n Satya Nadella står framför tre tavlor med Microsofts miljömål.
Brad Smith, Microsofts chef för affärs- och juridiska frågor, finanschefen Amy Hood och vd:n Satya Nadella står framför tre tavlor med Microsofts miljömål. Foto: Brian Smale
Microsoft satsar på att vara koldioxidnegativt 2030, och att ha klimatneutraliserat all koldioxid man någonsin har släppt ut inom 30 år.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Microsoft har en plan att inom 30 år eliminera all koldioxid som man har släppt ut någonsin. Det meddelade techjätten i en bloggpost på torsdagen. 

Det är en ambitiös plan där Microsoft på vägen planerar att helt gå över till förnybar energi i sina anläggningar år 2025. Bolaget har som mål att bli koldioxidnegativt 2030, vilket innebär att man ska ta bort mer koldioxid än vad man släpper ut.

Bolaget lanserar också ett initiativ för att hjälpa leverantörer och kunder att neutralisera sina klimatavtryck genom en fond på 1 miljard dollar, motsvarande runt 9,5 miljarder kronor.

Microsoft säger att man har varit koldioxidneutralt sedan 2012, något som Googles moderbolag Alphabet också menar att man har varit sedan 2007. Andra stora techjättar som Facebook, Amazon och Apple har inte nått lika långt, enligt en sammanställning från publikationen The Information.

Läs mer: Techjättarna klimatsyndar som om det inte fanns en morgondag 

Apple gick helt över till förnybar energi 2018 i sina datacenter och kontorslokaler, men har inga andra officiella mål kring koldioxidutsläpp. Amazon är på efterkälken och har som mål att helt gå över till förnybar energi 2030 och bli koldioxidneutralt 2040. 

Facebook har inte satt något officiellt årtal för att bli koldioxidneutralt, men har som mål att minska utsläppen med 75 procent mellan 2017 och 2020.

Det finns en press både från kunder, myndigheter, anställda, investerare och olika intressegrupper att techjättarna ska dra ner på sina utsläpp. Bolag kan köpa klimatkompensation av olika slag för att bli koldioxidneutralt, något som Microsoft också har gjort. Nu vill bolaget dock skifta fokus och istället jobba med att ta bort koldioxid genom olika tekniker för att fånga gasen samt att plantera ny skog och återplantera skog.

Läs också: Microsofts vd i exklusiv intervju: Vi kommer alltid att titta på svenska uppköp

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer