Annons

Krys vd om nya miljardvärderingen: "Expansionen kommer att kosta"

Krys medgrundare och vd Johannes Schildt.
Krys medgrundare och vd Johannes Schildt. Foto: Press.
Kry tar in drygt en halv miljard kronor för att fortsätta expandera utanför Sverige. I samband med rundan skenar det digitala vårdbolagets värdering till 3 miljarder kronor. ”Det har varit ett jättestort intresse”, säger vd:n Johannes Schildt.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den svenska nätläkaren Kry (NTL) fyller på kassan rejält. Bolaget tar in hela 541 miljoner kronor i vad som är årets hittills största finansieringsrunda inom den svenska techsektorn.

Rundan leds av det brittiska riskkapitalbolaget Index Ventures (NTL) tillsammans med Accel, Project A Ventures (NTL) och svenska Creandum (NTL). 

”Vi är väldigt glada över att våra kärninvesterare med Index Ventures i spetsen fortsätter att följa med på vår resa. Det är superroligt”, säger vd:n och medgrundaren Johannes Schildt till Di Digital.

Han berättar att pengarna i all väsentlighet ska finansiera Krys internationella expansion.

”Finansieringen ska vidareutveckla och bredda vår produkt samt gå till fortsatta investeringar i vårt team. Vår ambition har hela tiden varit att bli ledande i hela Europa, inte bara på de befintliga marknaderna”, säger Johannes Schildt till Di Digital.

Kry finns i dagsläget i Sverige, Norge och Spanien. Men redan nu har bolaget aktivt börja sätta upp verksamhet i både Frankrike och Storbritannien. 

Att fortsätta bygga vår produkt och expandera till många fler marknader kommer att kosta

Läs mer: Nu är Kry ett miljardbolag 

Så sent som under sommaren 2017 tog Kry in nära 200 Mkr i kapital. Även den gången var det Index Ventures, Accel, Project A Ventures och Creandum som deltog.

Har ni redan hunnit omsätta alla dessa pengar?

”Nej, det är inte därför vi har tagit in kapital. Vi har pengar kvar i kassan. Anledningen är att det händer väldigt mycket på vårdmarknaden i Europa och att vi därför måste växla upp ännu ett snäpp”, säger Johannes Schildt. 

Enligt handlingar som Di Digital har tagit del av värderas Kry nu till 3 miljarder kronor, med de nya pengarna inräknade. Det är tre gånger så högt som i juni 2017. Men Johannes Schildt är inte överraskad av den snabba utvecklingen.

”Det har varit ett jättestort intresse kring den här rundan. Även om det inte har gått så lång tid har det hänt väldigt mycket på Kry under året. Vi har en betydligt starkare produkt nu och står för ungefär 3 procent av alla läkarbesök inom primärvården i Sverige. Kry har kommit längst när det gäller digitaliserad vård både på hemmaplan och i hela Europa”, säger han. 

Under 2016 omsatte Kry runt 14,5 Mkr med en förlust på knappt 10,8 Mkr. Bolagets bokslut för fjolåret har däremot inte offentliggjorts.

”Vi växer snabbt och enligt plan”, säger Johannes Schildt.

Han understryker samtidigt att Kry inte har några planer på att börja generera vinst i närtid.

”Att fortsätta bygga vår produkt och expandera till många fler marknader kommer att kosta”, säger Johannes Schildt.

Bolaget grundades 2014 av Johannes Schildt (NTL), Fredrik Jung Abbou, Joachim Hedenius samt Josefin Landgård – som nyligen lämnade Kry för att starta nytt inom health tech.

Krys största konkurrent på den svenska marknaden är Min Doktor (NTL), som också tagit flera hundra miljoner kronor i riskkapital genom åren. Men även andra utmanare som Medicoo och Visiba Care vill ta sin del av kakan inom digital vård.

Läs mer: Josefin Landgård lämnar Kry för att starta nytt bolag 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer