Annons

Lägenheter köps – för att hyras ut genom Airbnb

Airbnb medgrundare och vd Brian Chesky.
Airbnb medgrundare och vd Brian Chesky. Foto: Eric Risberg
I kölvattnet av den pressade bostadsmarknaden växer en annan lukrativ marknad – andrahandsuthyrning via tjänster som Airbnb. Lägenheter köps endast i syfte att hyras ut, inte sällan till femsiffriga belopp och utan tillåtelse, enligt flera jurister.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Delningstjänsten Airbnb växer så det knakar och under sommaren ökade antalet hyresgäster i Sverige med 26 procent, eller från 256 000 förra sommaren till 325 000 i år, enligt nya siffror från företaget. Stockholm är populärast.

Men personer som hyr ut kortare perioder utan tillstånd via tjänster som Airbnb eller Blocket ökar, enligt flera jurister och organisationer.

Antalet fall i Sveriges åtta hyresnämnder som gäller brott mot lagen om upplåtelse av lägenhet i andra hand har ökat från 148 inkomna mål 2013 till 191 inkomna mål 2017. Hittills i år har hyresnämnderna tagit emot 107 mål. I siffrorna innefattas även andra typer av andrahandsuthyrning än via tjänster som Airbnb.

Samtidigt har branschorganisationen Fastighetsägarna Stockholm genomfört en undersökning bland sina medlemmar som visar att hela 75 procent av de korttidsuthyrningar som gjorts skett utan bostadsrättsföreningens tillstånd.

”Jag misstänker att det är ett stort mörkertal som inte frågar om lov”, säger Sven von Randow, chefsjurist på Fastighetsägarna.

Undersökningen skickades ut i april i år till 2 500 bostadsrättsföreningar och av 662 svarande var endast 5 procent positiva till korttidsuthyrning via exempelvis Airbnb.

Det här har ökat i omfattning, av det enkla skälet att det finns så mycket pengar att tjäna

En stark anledning till att många inte frågar om lov är, enligt Sven von Randow, att de vet att de i princip kommer att få ett nej.

”Har man ett skäl att hyra ut så får du hyra ut i andra hand. Men om vi talar om korttidsuthyrningar av typen Airbnb, som i princip är någon form av hotellverksamhet, så är min uppfattning det är en omständighet som bostadsrättsföreningar ska neka.”

”Det tror jag har mycket att göra med att man vill veta vilka som bor i fastigheten”, säger Sven von Randow.

Vad en bostadsrättsförening har för syfte står nedskrivet i stadgarna, som i de allra flesta fall formuleras som att bostäderna ska vara till för föreningens medlemmar.

Läs mer: Så mycket tjänar svenskarna på Airbnb

62 procent av bostadsrättsföreningarna i Stockholm tillåter inte korttidsuthyrningar, enligt undersökningen.

Kjell E Johansson, hyresråd på Hyres- och arrendenämnden i Stockholm, anser att antalet fall där personer försöker trotsa bostadsrättsföreningar eller gå bakom ryggen på dem växer.

Bostadsrättsföreningar har möjlighet att vara generösa till uthyrning i andra hand. Men om du köper en bostadsrätt och sedan omedelbart vill hyra ut den så är det praxis att inte få tillåtelse, anser han.

”Visst har jag en känsla för att det här har ökat i omfattning, av det enkla skälet att det finns så mycket pengar att tjäna”, säger Kjell E Johansson.

Han jämför med avkastningen man får på pengar som sätts in på banken, med att hyra ut en lägenhet i Stockholm för femsiffriga belopp.

”Det skapar ett enormt incitament för de som har några miljoner över att skaffa bostadsrätter som man sedan hyr ut i andra hand”, säger Kjell E Johansson.

(TT/Di Digital)

Läs mer: Skatteverkets nota för Airbnb-fuskarna: 15 miljoner kronor 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer