Annons

Mäklare ger köpare tillgång till lägenheter som inte är till salu

Genom Bloks nya tjänst kan användare göra skräddarsydda lägenhetssökningar utifrån önskemål som område, storlek och våningsplan
Genom Bloks nya tjänst kan användare göra skräddarsydda lägenhetssökningar utifrån önskemål som område, storlek och våningsplan Foto: Fredrik Sandberg/TT
Den digitala fastighetsmäklaren Blok vill frigöra fler objekt till bostadsmarknaden. Bolaget rullar därför ut en tjänst i Stockholm där spekulanter kan välja även bland bostäder som inte är till salu.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Stockholm har ungefär 450 000 bostadsrätter, men oftast finns bara en till två procent av dem ute för försäljning vid en given tidpunkt, enligt Blok. Samtidigt kommer vissa objekt aldrig ut på den öppna marknaden. Med hjälp av helt ny teknik kan användare av Bloks nya tjänst Scout nu välja bland alla bostadsrätter i Stockholm, oavsett om de för närvarande är ute till försäljning eller inte. 

”Genom att ge våra användare tillgång till alla bostadsrätter förbättras möjligheterna för att hitta precis rätt i det som ofta är livets största affär”, säger Karin Hamberg, vd på Blok.

Det finländska teknikbolaget lanserade sin digitala fastighetsmäklartjänst i Sverige i november 2019 och tog några månader senare in 3,5 miljoner euro, ungefär 37 miljoner kronor, med målsättningen att expandera internationellt till 20 marknader innan 2025. 

Genom algoritmbaserade värderingar, digitala signeringar och virtuella visningar har företaget förmedlat fastigheter i Finland och i Sverige till ett värde om en halv miljard euro, eller 5,3 miljarder kronor, sedan starten 2017.

Läs mer: Digital bostadsmäklare i Norden tar in miljoner för internationell expansion

Syftet med Bloks nya tjänst är att bredda urvalet för att de som ska köpa lägenhet ska få bättre förutsättningar. Enligt bolaget ska processen också spara såväl säljare som köpare tid.

”Användaren slipper såväl tidskrävande visningar som stressiga budgivningar, samtidigt som det ökar möjligheten att hitta helt rätt bostad”, säger Karin Hamberg.

Scouts nya teknik låter användaren göra skräddarsydda sökningar utifrån specifika önskemål, som exempelvis område, storlek, våningsplan och byggnadsår. När sökningen tagit fram objekt som stämmer med köparens önskemål fungerar Scout som en köptjänst och Bloks mäklare tar då kontakt med det ägarna av de bostadsrätter som matchar sökningen, för att undersöka om de är intresserade av att sälja till det pris köparen angivit. Om både köparen och säljarens önskemål uppnås erbjuds bostaden via en digital budgivning mellan de två parterna på Bloks plattform. 

Bloks försäljningsprocess innefattar sedan tidigare bland annat digitala signeringar, virtuella visningar och automatiserade värderingar genom algoritmer.

De senaste decennierna har stockholmare vant sig vid mestadels stigande priser på villor och bostadsrätter. Enligt Mäklarstatistik har snittpriset för en kvadratmeter nästan fördubblats de senaste tio åren och mellan 1996 och 2007 ökade priset med hela 375 procent. En av de främsta anledningarna till prisökningen är det låga utbudet i förhållande till efterfrågan, vilket delvis kan förklaras av den låga rörligheten på marknaden.

Läs mer: Digital fastighetsmäklare från Finland ska sälja svenskarnas bostäder

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer