Hoppa till innehållet

Mäklare ger köpare tillgång till lägenheter som inte är till salu

Den digitala fastighetsmäklaren Blok vill frigöra fler objekt till bostadsmarknaden. Bolaget rullar därför ut en tjänst i Stockholm där spekulanter kan välja även bland bostäder som inte är till salu.

Genom Bloks nya tjänst kan användare göra skräddarsydda lägenhetssökningar utifrån önskemål som område, storlek och våningsplan
Genom Bloks nya tjänst kan användare göra skräddarsydda lägenhetssökningar utifrån önskemål som område, storlek och våningsplanFoto: Fredrik Sandberg/TT

Stockholm har ungefär 450 000 bostadsrätter, men oftast finns bara en till två procent av dem ute för försäljning vid en given tidpunkt, enligt Blok. Samtidigt kommer vissa objekt aldrig ut på den öppna marknaden. Med hjälp av helt ny teknik kan användare av Bloks nya tjänst Scout nu välja bland alla bostadsrätter i Stockholm, oavsett om de för närvarande är ute till försäljning eller inte. 

”Genom att ge våra användare tillgång till alla bostadsrätter förbättras möjligheterna för att hitta precis rätt i det som ofta är livets största affär”, säger Karin Hamberg, vd på Blok.

Det finländska teknikbolaget lanserade sin digitala fastighetsmäklartjänst i Sverige i november 2019 och tog några månader senare in 3,5 miljoner euro, ungefär 37 miljoner kronor, med målsättningen att expandera internationellt till 20 marknader innan 2025. 

Genom algoritmbaserade värderingar, digitala signeringar och virtuella visningar har företaget förmedlat fastigheter i Finland och i Sverige till ett värde om en halv miljard euro, eller 5,3 miljarder kronor, sedan starten 2017.

Läs mer: Digital bostadsmäklare i Norden tar in miljoner för internationell expansion

Syftet med Bloks nya tjänst är att bredda urvalet för att de som ska köpa lägenhet ska få bättre förutsättningar. Enligt bolaget ska processen också spara såväl säljare som köpare tid.

”Användaren slipper såväl tidskrävande visningar som stressiga budgivningar, samtidigt som det ökar möjligheten att hitta helt rätt bostad”, säger Karin Hamberg.

Scouts nya teknik låter användaren göra skräddarsydda sökningar utifrån specifika önskemål, som exempelvis område, storlek, våningsplan och byggnadsår. När sökningen tagit fram objekt som stämmer med köparens önskemål fungerar Scout som en köptjänst och Bloks mäklare tar då kontakt med det ägarna av de bostadsrätter som matchar sökningen, för att undersöka om de är intresserade av att sälja till det pris köparen angivit. Om både köparen och säljarens önskemål uppnås erbjuds bostaden via en digital budgivning mellan de två parterna på Bloks plattform. 

Bloks försäljningsprocess innefattar sedan tidigare bland annat digitala signeringar, virtuella visningar och automatiserade värderingar genom algoritmer.

De senaste decennierna har stockholmare vant sig vid mestadels stigande priser på villor och bostadsrätter. Enligt Mäklarstatistik har snittpriset för en kvadratmeter nästan fördubblats de senaste tio åren och mellan 1996 och 2007 ökade priset med hela 375 procent. En av de främsta anledningarna till prisökningen är det låga utbudet i förhållande till efterfrågan, vilket delvis kan förklaras av den låga rörligheten på marknaden.

Läs mer: Digital fastighetsmäklare från Finland ska sälja svenskarnas bostäder

Innehåll från Stena RecyclingAnnons

Cirkulär IT-satsning minskar klimatavtrycket

Nu storsatsar Stena Recycling i Sverige med sitt reuse-erbjudande – återbruk av IT-produkter. Bolaget har kapacitet att hjälpa små som stora företag med att förlänga livslängden på alla typer av IT-produkter.

– Elektronikavfall är den snabbast växande avfallsströmmen globalt. Det vill vi bidra till att ändra på. Eftersom vi hanterar både återbruk och återvinning i våra egna processer ger vi företag full koll på spårbarheten, genom produktens hela livscykel. Det ger fördelar i omställningen till cirkulära affärsmodeller, säger Lars Håkansson, Head of Reuse och ansvarig för cirkulära IT-tjänster på Stena Recycling.

Stena Recycling erbjuder företag en komplett lösning för återbruk av datacenter, lagringsutrustning, servrar och workplace IT. I tjänsten ingår allt från hämtning och säker radering av data till återbruk – och återvinning i de fall det krävs. 

Upptäck Stena Recyclings cirkulära IT-tjänster  

För cirkulär IT märks en stadigt ökad efterfrågan, inte minst när det gäller återbruk av datacenter. 

– Vi har en unik produktexpertis och vi både köper företags utrustning och erbjuder företag att köpa återbrukad och testad IT, till bra priser genom oss, säger Lars Håkansson. 

I satsningen ingår ett specialistteam på ett tiotal personer som alla har specialistkompetens inom cirkulära tjänster för IT-produkter.

– Vårt team hjälper till med frågor kring allt från koldioxidbesparing till hur vi jobbar med informationssäkerhet och vår certifiering genom ISO 27001, avslutar Lars Håkansson. 

Läs mer om informationssäkerhet hos Stena Recycling  

 

 

Mer från Stena Recycling

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Stena Recycling och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera