Annons

Mäklarfirma: Krisen kan slå mot fintechbolagens ”skyhöga” värderingar

Nik Storonskij, grundare av Revolut, och Sebastian Siemiatkowski, grundare av Klarna
Nik Storonskij, grundare av Revolut, och Sebastian Siemiatkowski, grundare av Klarna
Fintechbolagens värderingar har skjutit i höjden de senaste åren. Men nu riskerar de största onoterade bolagen, såsom Klarna och Revolut, att tappa i värde, enligt en ny rapport.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

De 58 onoterade fintechbolag i världen som värderas till över 1 miljard dollar riskerar att sammanlagt tappa närmare 800 miljarder kronor i värdering – eller i snitt 15 procent per bolag – om coronakrisen håller i sig en längre tid.

Det beräknar den amerikanska mäklarfirman Rosenblatt Securities i en ny rapport, som bygger på en undersökning de har gjort bland fintech-investerare.

Krisen försämrar bolagens utsikter på tre sätt enligt mäklarfirman: Operativt genom att konjunkturen viker, tillväxtmässigt genom att möjligheterna att motta investeringar kan försämras, och till sist genom att exit-möjligheterna (i form av uppköp eller börsnoteringar) försämras.

Den nuvarande marknadsoron kan ändra investerarnas syn på fintech-innehav och ”minska, eller helt eliminera stora rundor som görs till skyhöga värderingar”, heter det bland annat i rapporten.

Läs även: Rekordfyllda fonder ser köpläge: ”Kommer en tid efter corona”

Generellt lägre räntor – som följer i krisens spår – pekas också ut som ett hårdare slag mot utmanarbankernas marginaler än de tradtionella bankernas.

Den brittiska techsajten Sifted som refererar till rapporten noterar att Europas två största onoterade fintechbolag kan komma att påverkas på olika sätt.

Medan svenska Klarna löper risk att se ökade kreditförluster – det vill säga att kunderna inte kan betala tillbaka sina lån – kan brittiska Revolut påverkas av nedgången i internationella betalningar till följd av mindre resande. 

Innan krisen värderades Klarna och Revolut båda två till över 50 miljarder kronor.

Läs även: Brittiska bankutmanaren Revolut tar in 5 miljarder – klår Klarna

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer