Hoppa till innehållet

Mäklarfirma: Krisen kan slå mot fintechbolagens ”skyhöga” värderingar

Fintechbolagens värderingar har skjutit i höjden de senaste åren. Men nu riskerar de största onoterade bolagen, såsom Klarna och Revolut, att tappa i värde, enligt en ny rapport.

Nik Storonskij, grundare av Revolut, och Sebastian Siemiatkowski, grundare av Klarna
Nik Storonskij, grundare av Revolut, och Sebastian Siemiatkowski, grundare av Klarna

De 58 onoterade fintechbolag i världen som värderas till över 1 miljard dollar riskerar att sammanlagt tappa närmare 800 miljarder kronor i värdering – eller i snitt 15 procent per bolag – om coronakrisen håller i sig en längre tid.

Det beräknar den amerikanska mäklarfirman Rosenblatt Securities i en ny rapport, som bygger på en undersökning de har gjort bland fintech-investerare.

Krisen försämrar bolagens utsikter på tre sätt enligt mäklarfirman: Operativt genom att konjunkturen viker, tillväxtmässigt genom att möjligheterna att motta investeringar kan försämras, och till sist genom att exit-möjligheterna (i form av uppköp eller börsnoteringar) försämras.

Den nuvarande marknadsoron kan ändra investerarnas syn på fintech-innehav och ”minska, eller helt eliminera stora rundor som görs till skyhöga värderingar”, heter det bland annat i rapporten.

Läs även: Rekordfyllda fonder ser köpläge: ”Kommer en tid efter corona”

Generellt lägre räntor – som följer i krisens spår – pekas också ut som ett hårdare slag mot utmanarbankernas marginaler än de tradtionella bankernas.

Den brittiska techsajten Sifted som refererar till rapporten noterar att Europas två största onoterade fintechbolag kan komma att påverkas på olika sätt.

Medan svenska Klarna löper risk att se ökade kreditförluster – det vill säga att kunderna inte kan betala tillbaka sina lån – kan brittiska Revolut påverkas av nedgången i internationella betalningar till följd av mindre resande. 

Innan krisen värderades Klarna och Revolut båda två till över 50 miljarder kronor.

Läs även: Brittiska bankutmanaren Revolut tar in 5 miljarder – klår Klarna

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera