Hoppa till innehållet

Malmöbolag digitaliserar skriande rekrytering av lastbilschaufförer

Malmöbaserade Youcruit växer i raketfart genom att ha hittat en speciell nisch – att automatisera och digitalisera jättemarknaden i USA med anställningar av lastbilschaufförer. ”Vi har 4 000 amerikanska truckingbolag som anslutit sig och varje vecka får vi hundra till”, säger vd:n Mats Holmbäck.

Youcruit vd Mats Holmbäck.
Youcruit vd Mats Holmbäck.Foto: Pressbild

Youcruit har nyligen tagit in 41 miljoner kronor i en nyemission inför börsnotering på Nasdag First North. Bolagets tjänst Lanefinder automatiserar och digitaliserar stora delar av anställningsprocessen. 

”För att mätta företagens anställningsbehov måste vi hitta över 200 000 förare om året”, säger Mats Holmbäck.

Enligt Youcruit arbetar 3,5 miljoner amerikaner som lastbilsförare, vilket också är det vanligaste jobbet i 29 delstater. Rekryteringen av lastbilschaufförer är dock mer komplicerad än för andra yrken, då lagar, regler och försäkringar avgör vem som kan anställas. Varje år byter i genomsnitt 94 procent av dem jobb, säger Mats Holmbäck, som beskriver den lagstadgade anställningsprocessen som ”en administrativ börda som ställer oerhörda krav på både förare och lastbilsbolag”.

”Det är en enorm industri, men stora delar av den är fullständigt analog. Vi har automatiserat och digitaliserat anställningsprocessen vilket gör att även mindre och medelstora bolag kan rekrytera och anställa på samma villkor som de största.”

Han säger att rekryteringen också ofta sker helt manuellt.

”Många gör sina lastbilschaufförer till rekryterare som är ute och pratar med andra chaufförer på vägarna. Så får de tipspengar om de träffar en bra lastbilschaufför som de rekryterar då företagen har så svårt att rekrytera online.”

Läs även: Förarlösa lastbilar kan snart bli verklighet – svensk startup tecknar avtal med logistikjätte

Youcruit grundades 2012 och fungerade från början som ett generellt rekryteringsverktyg. Men när bolaget kom i kontakt med lastbilsindustrin valde de att helt nischa in sig på branschen eftersom efterfrågan på digitala jobbtjänster var så hög. 

I nyemissionen som bolaget nu gjort rör sig 8 miljoner kronor om ägarlån som konverteras till aktier. Övrigt är ett kapitaltillskott som ska användas till marknadsföring av Lanefinder och till att anställa fler säljare för att kunna hantera den stora efterfrågan på tjänsten. Youcruit, som har huvudkontor i Malmö med ett amerikanskt kontor i Tampa i Florida, har i dag 23 anställda, men räknar med att nästan fördubbla personalstyrkan under året.

”Just nu har vi fler truckingbolag som vill lägga upp jobbannonser än vad vi knappt kan hantera. Så vi är ute och söker överallt efter ny sälj- och utvecklingspersonal”, säger Mats Holmbäck.

Han säger att målet med rekryteringarna och insatserna kring marknadsföring är att Lanefinders jobbmarknadsplats i slutet av 2021 ska vara standard för lastbilsindustrin. 

”Det finns just nu ingen riktigt bra branschspecifik plats där man kan filtrera och sortera jobb som är till för lastbilsförare specifikt. Så det gör det väldigt svårt för företagen att synas.” 

Läs även: NCC:s startup Loop Industries lanserar transport-app

Bolaget kommer också att genomföra ytterligare en kapitalanskaffning i samband med börsnoteringen på First North. 

”Vi ska till börsen för att få ännu mer gas i tanken, för att kunna bevisa vårt system funkar på en stor skala,” säger Mats Holmbäck. 

Han säger att Youcruit just nu har stort utrymme att växa på den amerikanska marknaden och kommer att fokusera på det, men att han är öppen för expansion till andra länder i framtiden. Mats Holmbäck säger att jobbtjänsten fick sitt genombrott under pandemin, eftersom allt fler lastbilsföretag vill digitalisera sin rekrytering.

”Det har aldrig funnits mer frakt på marknaden än i dag, samtidigt som det är en jättebrist på lastbilschaufförer. Så det är en fullständigt unik situation vi befinner oss i.”

Youcruit omsatte 7,5 miljoner kronor med en förlust på 19,4 Mkr 2019, vilket är det senaste rapporterade räkenskapsåret.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera