Hoppa till innehållet

Marshall-telefonen en miljonförlust för Zound

Zounds Marshall-telefon går betydligt sämre än väntat, enligt nya siffror som Di Digital har tagit del av. Men storägaren Telia försvarar affären och utökar sitt innehav.

Pernilla Ekman är vd för Zound Industries.
Pernilla Ekman är vd för Zound Industries.Foto: Press

Hårdvarubolaget Zound Industries (NTL), känt för sina Marshall-stämplade ljudprodukter och hörlursmärket Urbanears, värderades vid en nyemission i fjol till nära 1 miljard kronor.

I år väntar sig bolaget nå en omsättning på 1 miljard kronor, främst tack vare företagets hörlurar och högtalare.

För telefonen går det desto sämre, vilket Di Digital tidigare har kunnat rapportera. Nu framkommer det fler detaljer om Zound Industries mobilförsäljning.

Läs mer: Brittisk baron blir delägare i Zound Industries

Medan målet för 2015 ska ha varit 50 000 sålda telefoner har bolaget i dagsläget sålt knappt 17 000, enligt bolagets vd Pernilla Ekman.

Dessutom går bolaget back på affären, enligt uppgift till Di Digital. I juni sålde Zound Industries telefoner för totalt 6,5 miljoner kronor.

Bolaget hade väntat sig att telefonförsäljningen skulle generera en vinst på 2 Mkr men i själva verket gick bolaget back 1 Mkr på affären. Detta på grund av låga marginaler i försäljningen till telekombolaget Dialect, som stod för den största delen av försäljningen.

Tidigare i år rapporterade Zound Industries smartphonebolag rörelseförluster för 2015 på 6 Mkr.

Telefonaffären går ”inte så bra som vi hade hoppats”, säger Pernilla Ekman i en skriftlig kommentar. Snart avgör bolaget huruvida man ska utveckla en ny generation av Marshall-telefonen eller inte, säger hon.

”Vi håller just nu på med ett strategiarbete för att bestämma vad Zound Industries ska satsa på och inte i framtiden. Detta kommer att vara en del av det beslutet.”

Storägaren Telia (NTL) investerade 30 Mkr i Zound 2014 och var operatörspartner när bolaget utvecklade sin telefon. Telias Nils Granath (NTL), som sitter i Zounds styrelse, ångrar inte projektet.

”Man måste investera under en längre tid. Det handlar inte om ett Apple som startar från scratch och slår ut Samsung”, säger han.

Telia hade initialt en post i Zound Industries på 7 procent av aktierna, men har nu utnyttjat optionen att öka ägarandelen. I dag uppgår innehavet till 12,5 procent, uppger Telia.

Zound Industries övriga verksamhet verkar dock gå enligt plan. I juni sålde man hörlurar och högtalare för 74 Mkr, vilket antyder att bolaget kan nå det utsatta målet på 1 miljard kronor i omsättning i år.

”Vi kommer, som det ser ut nu, att göra ett nytt rekordår och har flera spännande nyheter som släpps under hösten”, säger Pernilla Ekman.

Nyligen tappade Zound Industries både sina sälj- och finanschefer till leverantören Audio Pro. Bolaget letar efter ersättare, säger Pernilla Ekman.

Läs mer: Tunga avhopp drabbar svenska succébolaget

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera