Annons

Martin Lorentzon säljer aktier i Spotify

Medgrundaren Martin Lorentzon är Spotifys största aktieägare. Han stod för merparten av bolagets startkapital.
Medgrundaren Martin Lorentzon är Spotifys största aktieägare. Han stod för merparten av bolagets startkapital. Foto: Di
Spotifys största ägare har sålt aktier för 370 miljoner kronor, kan Di Digital avslöja. Det kan vara första gången han säljer aktier i streamingjätten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Spotifys ena grundare Martin Lorentzon sålde i juli aktier i bolaget för motsvarande 370 miljoner kronor.

Affären framkommer i handlingar som nyligen inkom till amerikanska finansinspektionen, SEC.

Försäljningen kan vara första gången som Martin Lorentzon gör sig av med aktier i bolaget. Ett flertal av Di Digitals källor säger sig inte känna till någon tidigare försäljning av Spotify-grundaren.

Martin Lorentzon stod för merparten av Spotifys startkapital och är fortsatt bolagets största ägare, med ett innehav värt motsvarande 36,5 miljarder kronor enligt måndagens stängningskurs.

Hittills har Spotify-aktien stigit med 20 procent sedan noteringen den 3 april. Streamingjätten hade inför tisdagens öppning ett börsvärde på 33,7 miljarder dollar, eller 307 miljarder kronor.

Läs mer: ”Absurda kontraster i Daniel Eks spelhörna” 

Martin Lorentzon upprättade den 31 maj i år en avyttringsplan och uppgav sig då inte känna till någon insiderinformation.

Hans cypriotiska ägarbolag Rosello sålde sedan 222.300 aktier för 180,4 dollar styck den 11 juli i år, enligt handlingarna. Aktiepriset hade då stigit med 17 procent sedan första handelsdagen.

Det är oklart om Martin Lorentzon har för avsikt att sälja fler Spotify-aktier det närmaste året. Han har avböjt att kommentera försäljningen.

Spotifys näst största ägare är den kinesiska storkoncernen Tencent, som dock överlåtit sin rösträtt i bolaget till Spotifys vd Daniel Ek.

Nyligen rapporterade Di Digital att Daniel Ek hade gjort sin första aktieförsäljning sedan bolaget började handlas offentligt.

Spotify-chefen hade i slutet av juli sålt aktier för motsvarande 85 miljoner kronor men registrerat aktier värda ytterligare drygt 700 miljoner kronor för försäljning under det kommande året. 

Vid Spotifys börsintroduktion i april hade Daniel Ek redan sålt 17 procent av sitt ursprungliga innehav i streamingbolaget. Men både Daniel Ek och Martin Lorentzon har möjligheten att utöka sina innehav i Spotify genom warranter och certifikat.

Efter att detaljer om Daniel Eks transaktioner framkommit uppgav han att försäljningarna skulle finansiera ett köp av just warranter.

I juli slog Spotify kursrekord efter att ha rapporterat en lägre förlust än väntat under andra kvartalet. Sedan dess har aktien fallit något. De senaste veckorna har stängningskursen legat strax under 190 dollar.

Läs mer: Daniel Ek: ”Vi kan vara lönsamma i dag” 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer