Hoppa till innehållet

Matsvinnsappen Resq club går samman med tysk konkurrent

Finska Resq club går samman med den tyska konkurrenten Mealsaver. I samband med sammanslagningen tar bolaget in drygt 4 miljoner kronor.

Tuure Parkkinen och Oula Antere, medgrundare av Resq club, samt Mai Goth Olesen, Mealsavers grundare.
Tuure Parkkinen och Oula Antere, medgrundare av Resq club, samt Mai Goth Olesen, Mealsavers grundare.Foto: pressbild.

Matsvinn har blivit ett hett ämne för startupbolag. Bland annat har svenska Karma (NTL), med Klarna-grundaren Niklas Adalberth som investerare, tagit sig an problemet. Även Sopköket, Matsmart (NTL), danska Yourlocal (NTL) och finska Resq club (NTL) försöker alla lösa matsvinnsproblemet på sitt sätt.

Precis som Karma riktar sig Resq club till restauranger och har sedan lanseringen i början av 2016 spridit sig till ett flertal städer i Finland och Sverige, men har även gått in i Estland, Holland och Tyskland. Nu går det finska startupbolaget samman med det tyska bolaget Mealsaver.

”Vi träffades redan förra sommaren men tiden var inte helt rätt då. När vi träffades igen i februari såg vi att vi hade samma värderingar men den största anledningen till vår sammanslagning var att våra team kompletterade varandra väldigt bra”, säger Tuure Parkkinen, medgrundare av Resq club.

”Det vi letade efter var ett tyskt team så att vi kunde öka vår tillväxt i Tyskland och vad Mealsaver letade efter var ett tekniskt kunnigt team för att vidareutveckla sin plattform. Det var en perfekt matchning.”

Läs även: Sju digitala trender som ändrar våra matvanor i grunden 

Enligt Nordic Tech List har Resq club tagit in cirka 2,7 miljoner euro, motsvarande 25 miljoner kronor, i kapital från bland andra svenskfinska Cleantech Invest och Berlin-baserade Atlantic Food Labs samt den svenska Tesla-veteranen Peter Carlsson. 

I samband med sammanslagningen tar bolaget in drygt 4 miljoner kronor av existerande ägare.

Vi tror att genom samarbeten med andra bolag kan vi göra större nytta.

Till skillnad från Resq club, som erbjuder restauranger att sälja matportioner till ett billigare pris framåt slutet av dagen, ger Mealsaver restauranger möjligheten att sälja lådor med mat som kunderna själva plockar ihop. Sammanslagningen kommer att ha störst effekt för det nya bolagets marknad i Tyskland men Resq club kommer även att inviga Mealsavers box-lösning på sina andra marknader.

”Det kommer inte att hända på en gång och det beror på vad restaurangerna på våra olika marknader vill. Men om det här är en bra lösning för vissa av våra restauranger så kommer det förhoppningsvis bli tillgängligt”, säger Tuure Parkkinen.

Läs även: Nya bolagstrenden: Att tackla globala problem 

Resq club är det större bolaget av de två med cirka 120 000 registrerade användare, i jämförelse med Mealsavers 40 000. Det här är inte första gången som Resq club växer med sammanslagning eller förvärv. Tidigare i vår förvärvade Resq club Jönköpingsbolaget Rädda Maten. Bolaget har även ett samarbete med ett flertal andra bolag, bland annat Matsmart, som hjälper matbutiker med sitt matsvinn.

”Matsvinn är ett jättestort problem och att lösa det på egen hand är inte det bästa sättet. Genom att samarbeta med andra bolag tror vi att vi kan göra större nytta”, säger Tuure Parkkinen.

Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt nyhetsbrev:
Foto:

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera