Annons

Miljardrusning till Europas tech-fonder

Investeringarna i teknikbolag rasar i USA. Samtidigt drar riskkapitalbolagen i Norden och Europa in rekordstora miljardbelopp i sina nya fonder.
Investeringarna i teknikbolag rasar i USA. Samtidigt drar riskkapitalbolagen i Norden och Europa in rekordstora miljardbelopp i sina nya fonder. Foto: Eric Bergh
Investeringarna i teknikbolag rasar i USA. Men riskkapitalbolagen i Norden och Europa drar ändå in rekordstora miljardbelopp i sina nya fonder. Redan står över 20 miljarder kronor redo att investeras i svenska och europeiska startupbolag, enligt Di Digitals sammanställning.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det är upp och nervända världen på marknaden för investeringar i mjukvara och ny teknik. I USA drar riskkapitalisterna åt tumskruvarna ordentligt medan pengarna tycks flöda in i de europeiska riskkapitalfonderna snabbare än någonsin.

En sammanslagning av några av de senaste exemplen på vår sida Atlanten ger en summa på drygt 20 miljarder kronor (se genomgång lägre fram i texten).

I USA talar man samtidigt om en ”techpokalyps”. Under andra halvan av 2015 föll såväl antalet investeringar som de faktiska summorna i en takt som påminner om finanskrisen 2008, eller it-bubblan år 2000 (se grafik). Flera stora amerikanska tech-bolag har på senaste dessutom tvingats gå med på betydligt lägre värderingar när de tagit in kapital.

Ett färskt exempel är Foursquare, en positioneringstjänst som hjälper dig hitta lokala restauranger och butiker och ”checka in” hos dem. Bolaget tog nyligen in 380 Mkr till en värdering på knappt tre miljarder kronor. Det är hälften av vad bolaget värderades till 2013.

Läs mer: USA kan vara nära en ”techpokalyps”

I Sverige är det svårare att hitta tillförlitliga siffror. Men enligt en färsk rapport från Industrifonden genomfördes totalt 175 riskkapitalinvesteringar 2015, till ett totalt värde på över 9,4 miljarder kronor.

Antalet investeringar ökade visserligen under året, men investeringsnivåerna sjönk samtidigt kraftigt under årets andra hälft. Nu talar Industrifonden om en möjlig ”sättning i marknaden för större finansieringsrundor” och börsfallet i januari lär knappast öka entusiasmen för högt värderade teknikbolag.

grafik, techinvesteringar

Samtidigt duggar nyheterna tätt om att Sveriges och Europas största riskkapitalbolag tar in rekordsummor i sina nya fonder.

Tyska Rocket Internet, med Kinnevik som storägare, lanserar exempelvis en fond med 3,6 miljarder kronor. Investors nya storsatsning EQT Ventures sägs ta in minst 5 miljarder kronor. Kreos Capital, med kontor i Stockholm, London och Tel Aviv, tog just in 3,7 miljarder kronor i en ny fond. Och Skypegrundaren Niklas Zennströms Atomico har en jättefond på gång som ryktas blir ännu större än så.

Läs mer: Industrifonden stärker sitt techfokus – rekryterar från Schibsted

I Sverige uppges riskkapitalbolaget Verdane Capital ta in rekordhöga 2,5-3 miljarder kronor i sin nya fond senare i år. Och även riskkapitalbolaget Creandum är på väg att ta in pengar i en ny fond. Den förra från 2012 låg på 1,3 miljarder kronor.

”Nästa fond blir något större”, säger Staffan Helgesson, partner på Creandum.

Trots miljardrullningen tror han att 2016 blir ett tufft år för företagsförsäljningar.

”Jag tror vi får se en något lägre aktivitet 2016-2017. Riktigt bra bolag kommer dock alltid att vara attraktiva”, säger han och lyfter fram Creandums portföljbolag Spotify, Izettle och Linas Matkasse som exempel.

Läs mer:


Kommentar: "Techpokalypsen" kan gynna svenska startups

Ett rejält techras skulle slå hårdare mot USA än mot Europa. Det kan förstärka Stockholms position som maktcentrum i den digitala ekonomin, skriver Daniel Goldberg.


Riskkapitaljätten: "Svårare att sälja techbolag i år"

Verdane Capital sålde tekniktunga bolag för rekordhöga 3,6 miljarder kronor i fjol. I år ska man öka investeringstakten och ta in 2,5-3 miljarder kronor i en ny fond.


Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer