Hoppa till innehållet

Miljonregn över deras digitala elbolag

Appen Greenely mäter energiförbrukningen i 80 000 svenska hushåll. Nu har bolaget också blivit en leverantör av el och tar in 26 miljoner kronor i nytt kapital. ”Vi ska lansera i andra länder”, säger vd:n Tanmoy Bari.

Delar av Greenelys team. Sittandes från vänster: vd:n Tanmoy Bari och affärsutvecklingschefen Mohammed Al Abassi. Ståendes från vänster: teknikchefen Danny Hajj, utvecklarna Filotas Siskos, Subhashree Ratha och Mahesh Baraskar, samt säljchefen Robin Jansson.
Delar av Greenelys team. Sittandes från vänster: vd:n Tanmoy Bari och affärsutvecklingschefen Mohammed Al Abassi. Ståendes från vänster: teknikchefen Danny Hajj, utvecklarna Filotas Siskos, Subhashree Ratha och Mahesh Baraskar, samt säljchefen Robin Jansson.Foto: Press.

Greenely grundades 2014 av Mohammed Al Abassi, Tanmoy Bari och Fredrik Hagblom, som alla tre var studenter vid Kungliga tekniska högskolan, KTH.

Bolaget har tagit fram en app som ger hushållen en överblick över deras energiförbrukning. Genom att jämföra den med liknande hushåll erbjuder Greenely tips om hur kunden kan spara pengar och minska sitt klimatavtryck. 

Greenely hämtar data direkt från elnätsbolagen, med kundens medgivande, vilket innebär att konsumenterna inte behöver installera någon extra hårdvara i hemmet.

”El har tidigare varit en relativt tråkig produkt, men vi vill göra det intressant och få hushållen att bli mer aktiva och ta kontroll över sina kostnader”, säger Tanmoy Bari, vd på Greenely.

Inledningsvis marknadsförde Greenely sina tjänster i samarbete med olika energibolag, som distribuerade vidare appen till sina kunder.

Men sedan 2017 står bolaget på egna ben.

”Folk började ganska snabbt rekommendera tjänsten till sin familj och sina vänner. Tillväxten har varit stark och nu är närmare 80 000 hushåll anslutna till plattformen”, säger Tanmoy Bari.

Nu tar bolaget in 26 miljoner kronor i riskkapital för att fortsätta tillväxten i Sverige och även expandera internationellt.

”Pengarna ska investeras i marknadsföring på hemmaplan och för att lansera Greenely i andra länder. Sedan vill vi fortsätta vår teknikutveckling och bygga fler tjänster. Målet är också att rekrytera kraftigt”, säger han.

Huvudinvesterare är Luminar Ventures och danska Byfounders. Affärsänglar som Christoffer Rutgersson, medgrundare av betalbolaget Bambora, deltar också i rundan – liksom Soundtraps ena grundare Per Emanuelsson.

Läs mer: Nya miljardfonden Byfounders investerar i Norden – här är de svenska finansiärerna 

Tanmoy Bari vill inte uppge vad Greenely värderas till i samband med nyemissionen, som ännu inte har registrerats hos Bolagsverket.

Greenelys app är gratis att använda. Bolaget tjänar i stället pengar på att sälja el direkt till konsumenter, en tjänst som lanserades i slutet på 2018.

”Vi erbjuder ett avtal som speglar de priser som råder på börsen varje timme. Våra kunder sparar i dag sparar över 10 procent på sin faktura”, säger Tanmoy Bari.

Bolaget tar enligt utsago ut ett självkostnadspris för elen och lägger sedan till en fast månadskostnad, för att Greenely själva inte ska tjäna mer pengar om kunden förbrukar mer el.

Greenely har i dagsläget 10 anställda och omsatte blygsamma 0,7 Mkr under 2018, tillsammans med en förlust på 7,7 Mkr.

”I år har vi redan omsatt över 5 miljoner kronor, tack vare att vi blivit en elleverantör. Nu tittar vi på att lansera ännu fler tilläggstjänster för att bredda vår affärsmodell”, säger Tanmoy Bari.

Läs mer: Tuff tid för haussade energistartupen Watty – säljs till Tyskland 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera