Annons

De tar in 100 miljoner – satsar på lån via arbetsgivare

Moanks grundare: vd:n Peter Lange och finanschefen Gustav Ek.
Moanks grundare: vd:n Peter Lange och finanschefen Gustav Ek. Foto: Pressbild
Fintechbolaget Moank erbjuder lån till anställda via deras arbetsgivare. Nu tar bolaget in 100 miljoner kronor i färskt riskkapital för att bygga ”framtidens bank”.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Moank grundades 2016 av Peter Lange och Gustav Ek. Från början var idén att erbjuda lån med hjälp av nya typer av digitala kreditprövningar. 

Peter Lange hade tidigare jobbat som jurist på Finansinspektionen. Gustav Ek hade en bakgrund på Swedbank, där han jobbat med förvärv och fusioner av inkassobolag. 

”Första produkten var ett lån med dynamisk ränta, där räntan gick ner om kreditvärdigheten förbättrades. Vi var först med det, men följdes sedan av Bynk och Lendify. I dag satsar vi mest på blancolån via arbetsgivare”, säger Moanks vd Peter Lange.

Vad är fördelen med det?

”Det går att erbjuda lägre ränta då. Genom att vi ansluter låntagarens arbetsgivare kan återbetalningar göras automatiskt som ett löneavdrag. Med denna indirekta säkerhet kan vi erbjuda bättre lånevillkor.”

Hur ser villkoren ut?

”Vi lånar i regel ut mellan 20 000 och 300 000 kronor. Lägsta räntan är 3,75 procent, vilket är bland de billigaste man kan hitta på marknaden. Högsta räntan ligger på 18,95 procent. Vårt snittlån ligger på cirka 100 000 kronor med en ränta på 6 procent.”

Läs mer: Schibsted investerar en halv miljard i Bynk 

Nu tar Moank in drygt 100 miljoner kronor i riskkapital för att utveckla tjänsten. Hela rundan finansieras av Credit Opportunity One, ett Stockholmsbaserat investmentbolag inom CMI-gruppen.

Credit Opportunity Ones vd Alexander Thiel lyfter fram Moanks starka kundfokus och förståelse för artificiell intelligens.

”Banksektorn är i behov av entreprenörsdrivna bolag som utvecklar finansiella produkter som förbättrar och underlättar människors finansiella vardag”, säger han.

Enligt Moanks vd Peter Lange ska pengarna användas för att kapitalisera på bolagets tillväxt och bygga ”framtidens bank”.

”Vi ska använda kapitalet till marknadsföring, rekrytering och till att ansöka om att bli ett kreditmarknadsbolag. Målet är att kunna ta in lån från privatpersoner med insättningsgaranti. Vi vill bygga något stort och då är detta första steget mot att bli en ny typ av bank,” säger han.

Moank står under Finansinspektionens tillsyn och har i dag 10 medarbetare i Stockholm.

Läs mer: Dold skattesmäll för ny populär sparform 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer