Hoppa till innehållet

Nationalekonom: Vartannat jobb kan försvinna

Inom 20 år kan mer än hälften av jobben i Sverige vara ersatta av robotar, enligt nationalekonomen Stefan Fölster.

Stefan Fölster, chef för Reforminstitutet.
Stefan Fölster, chef för Reforminstitutet.Bild: Sofia Sabel

De senaste fem åren har automatiseringen bidragit till att runt 450.000 jobb har försvunnit i Sverige, bedömer Stefan Fölster, chef för den marknadsliberala tankesmedjan Reforminstitutet. I en rapport för Stiftelsen för strategisk forskning från 2014 uppskattar han dessutom att 53 procent av dagens anställda inom 20 år kommer att ha ersätts av digital teknik.

Bland annat räknar han med att nästan 200.000 jobb försvinner inom detaljhandeln och drygt 170.000 inom vården. Risken för en bokföringsassistent att bli ersatt av en dator är 97 procent, för en ingenjör 56,4 procent och för en företagsekonom 46,2 procent.

Ändå anser Stefan Fölster att en robotskatt är en mycket dålig idé, bland annat för att den enligt honom i praktiken skulle vara en skatt på exportindustrin.

Han anser att det svenska samhället under överskådlig tid kan kompensera för automatiseringens effekter och skapa nya jobb istället för dem som försvunnit. Det gör man enligt honom genom att fortsätta sänka skatten på arbete och framför allt på arbetsintensiva tjänster genom till exempel rut- och rotavdrag.

Läs mer: Nu börjar debatten om robotskatt
Foto: Claes-Göran Flinck, Jesper Frisk, Fredrik Sandberg/ TT

"När man lägger en skatt på konsumtion i stället hämmar man inte investeringar och produktion i näringslivet."

Att beskatta kapital hårdare är enligt honom i praktiken omöjligt, då kapitalet är lätt att flytta till andra länder.

Läs mer: Han tror att robotar kommer ta hälften av alla jobb

På längre sikt tror Stefan Fölster att datorer blir bättre än människor på det mesta - men inte heller då tror han att människor kan sluta arbeta och leva på basinkomst som samlas in genom robotarnas arbete.

"Jag tror att vi skapar löne- och bidragssystem som ger incitament att försöka bjuda ut sin arbetskraft, även om många inte lyckas."

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera