Hoppa till innehållet

Netflix rusar och tar sikte på tv-tronen – närmar sig SVT

Streamingjätten Netflix framfart i Sverige fortsätter. Enligt en ny prognos från Comparitech kommer bolaget att omsätta över 780 miljoner kronor under andra kvartalet – en årstakt på 3,3 miljarder.

Streamingjätten bakom serien ”The Crown” har en omsättning i Norden som pekar på att de snart inte längre kan betraktas som en utmanare.
Streamingjätten bakom serien ”The Crown” har en omsättning i Norden som pekar på att de snart inte längre kan betraktas som en utmanare.

Det har varit lätt att jämföra streamingtjänst mot streamingtjänst – Viaplay VPLAY B +5,72%Dagens utveckling, C More och HBO Nordic mot Netflix. Men i takt med att den internationella jätten växer är det snart inte längre bara streamingtjänster Netflix konkurrerar med – det är all tv.

SVT är förstås den tydliga ettan inom svensk tv vad gäller räckvidd. Antalet ”betalande kunder” är i praktiken alla som fyllt 18 år och har en beskattningsbar inkomst.

Avgiften, ca 1300 kronor per år, är också snarlik vad Netflixkunder betalar i snitt; knappt 100 kronor i månaden, närmare 1200 kr per år.

Netflix har för första gången brutit ut antalet tittare per region, vilket gjort att Comparitech med lite större säkerhet kunnat säga hur många betalande kunder bolaget har i respektive land.

Läs mer: Svenska doldisbolaget textar åt Netflix – köps upp

I sammanställningen listas totalt 20 länder, däribland Sverige och Norge.

USA är den givna ettan på listan med 63 miljoner betalande kunder och en omsättning under första kvartalet 2020 på över 20 miljarder kronor.

Brasilien och Storbritannien kommer en bit bakom med 15 respektive 13 miljoner prenumeranter.

Sverige hade enligt Comparitech 2,38 miljoner betalande Netflixkunder under första kvartalet, med en total omsättning på 740 miljoner kronor. 

Prognosen för andra kvartalet – med tillskotten som kommit under coronakrisen – beräknas till 2,7 miljoner kunder och en omsättning på 840 miljoner kronor.

Skulle Netflix kunna behålla så många betalande tittare även efter coronakrisen kan året sluta på över 3 miljarder kronor, bara i Sverige.

Och om inte den stadigt växande inkomstkakan är huvudvärk nog för de lokala tv-bolagen har Netflix också kommit att bli en konkurrent om innehållet. Under 2019 gjorde produktionen ”Störst av allt” stor succé och i år väntas den första svenska långfilmen ha premiär på Netflix, kallad ”Red dot”.

Läs mer: Netflix gör sin första svenska film: ”Vill investera mer i Norden”

De stora svenska tv-aktörerna – bortsett SVT – särredovisar inte enbart svenska intäkter, vilket gör en direkt jämförelse svår. 

Nordic Entertainment Group, med TV3 och Viasatkanalerna och on-demand-tjänsten Viaplay, omsatte 15 miljarder 2019, men över flera marknader.

Teliaägda TV4-gruppen, som bland annat innefattar C More, omsatte drygt 8 miljarder, men omfattar även utbud i Finland.

SVT fick 5 miljarder kronor genom public service-avgiften 2019.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera