Annons

Niklas Zennströms Atomico tar sikte på ”deep tech”

Mattias Ljungman och Sophia Bendz är investerare på riskkapitalbolaget Atomico.
Mattias Ljungman och Sophia Bendz är investerare på riskkapitalbolaget Atomico. Foto: Patrik Olsson
Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico riktar in sig på att investera i tekniktunga techbolag. ”Det här är bara början”, säger Atomicos medgrundare och partner Mattias Ljungman.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Deep tech, bolag baserade på innovativa och forskningstunga lösningar, är i fokus i Atomicos rapport om investeringar i Europa. Riskkapitalbolaget, som Skype-grundaren Niklas Zennström (NTL) är delägare i, har i samarbete med Slush undersökt investeringar i techbolag och deep tech-bolag de senaste åren. 

Läs även: Så förbereder Niklas Zennström sina startups för en IT-krasch

Hittills i år har det investerats 14 miljarder dollar, cirka 120 miljarder kronor, i europeiska techbolag. Trots att endast en bråkdel går till bolag som bygger sin affärsmodell på artificiell intelligens (AI) eller maskininlärning är det den typen av företag Atomico (NTL) tror på.

”AI och maskininlärning kommer att påverka hur alla driver business och de som inte tar till sig den här superförmågan missar en fantastisk chans och kommer antagligen inte finnas kvar. Sen finns det startups som börjar med en produkt som helt och hållet bygger på det”, säger Sophia Bendz (NTL), ansvarig för Atomicos investeringar i Sverige.

De som inte tar till sig den här superförmågan missar en fantastisk chans och kommer antagligen inte finnas kvar.

Det är dessa bolag som är med i Atomicos genomgång, och utesluter därmed bolag som Klarna och Spotify. Och deep tech har bara nyligen tagit fart på riktigt, enligt Sophia Bendz.

”Jag är nyfiken på att se vad som kommer det närmaste året. Det finns så många duktiga människor och så mycket potential i teknologin, samtidigt som det finns riskvilligt kapital”, säger hon.

Läs även: Därför investerar King-miljardärerna i psykologi-appen

Rapporten visar att området deep tech, dit AI, VR och AR, smart hårdvara och internet of things, räknas, har vuxit rejält. Från att ha attraherat en kvarts miljard dollar 2012, har det under året investerats 1 miljard dollar i Europas deep tech-bolag. Sverige hamnar på sjätte plats när det kommer tilll deep tech-investeringar gjorda under de senaste fem åren, med investeringar till ett värde av 198 miljoner dollar, motsvarande 1,7 miljarder kronor. 

Foto: Atomico
Investeringar i miljoner dollar i deep techbolag i Europa 2011– 2016 (9 månader).

I bolag som räknas in i Atomicos rapport finns förutom typiska AI-bolag som Mapillary (NTL), även VR-bolag som Resolution Games (NTL), AR-bolag som XMReality (NTL) och IOT-bolag som Narrative (NTL).

”Sverige kanske inte är ledande i Europa inom AI men vi är absolut ett av länderna i den gruppen. Man behöver nog inte vara orolig för siffran men det är självklart något man måste titta på så att de här bolagen får möjligheten att växa sig stora”, säger Mattias Ljungman (NTL), medgrundare och partner på Atomico.

Är det här ett område som Atomico vill satsa mer på?

”Absolut, det här är bara början.”

Atomico har bland annat investerat i Klarna, Wrapp och Truecaller och gjorde även en investering i Malmöbaserade Mapillary under våren 2016. 

Läs hela Atomicos rapport här.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies