Annons

Storbanken bildar Nordea Ventures – ska investera i fintechbolag

Casper von Koskull, vd för Nordea.
Casper von Koskull, vd för Nordea. Foto: Jessica Gow/TT
Storbankerna fortsätter att satsa på fintech. Nu har Nordea bildat riskkapitalgrenen Nordea Ventures som ska investera i startupbolag. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

På onsdagen meddelade Nordea att man bildat Nordea Ventures som ska göra strategiska investeringar i fintechföretag. 

Di Digital kunde i april rapportera att storbanken var på väg att lansera Nordea Ventures. 

”Vi vill spela en aktiv roll i utvecklingen av ny teknologi för finanssektorn, och vara med från början. Det handlar inte bara om att stå för kapitalet, utan också om att samarbeta med företagen och dela med oss av vår expertis. Det här är bra både för Nordea och de företag vi investerar i, men framför allt är det bra för kunderna”, säger Casper von Koskull, vd för Nordea, i ett pressmeddelande.

Läs även: Tink tar in 129 miljoner och ingår tre nya banksamarbeten

Sedan tidigare har Nordea investerat i rabattappen Wrapp och ekonomiappen Tink. 

”Vi kommer att gå in i A- och B-rundor vilket motsvarar cirka 50 miljoner kronor. De investeringar som vi har gjort hittills ligger på den nivån men vi kan även gå in i tidigare stadier”, säger Ewan MacLeod, digital chef på Nordea och ansvarig för investeringarna i Nordea Ventures. 

Ewan MacLeod började sin tjänst för ett år sedan och har sedan dess arbetat på att sätta upp VC-grenen där även bankens Growth- och Startup-grenar ingår. 

Genom Nordea Ventures vill banken påskynda lanseringen av nya produkter och tjänster där fokus ligger på att förbättra tjänsterna mot kund. 

”Vi har ingen bestämd budget utan kommer fungera som en evergreenfond och bli en permanent del av Nordea pågående verksamhet. Vi är just nu i samtal med ett stort antal bolag”, säger Ewan MacLeod till Di Digital. 

Kartläggning: Här är storbankernas fintech-investeringar

Anders Bouvin, Handelsbankens vd, Johan Torgeby, SEB:s vd, Birgitte Bonnesen, Swedbanks vd och Casper von Koskull, Nordeas vd. Foto: Joey Abrait/TT/Hampus Andersson/Amanda Lindgren
Anders Bouvin, Handelsbankens vd, Johan Torgeby, SEB:s vd, Birgitte Bonnesen, Swedbanks vd och Casper von Koskull, Nordeas vd. Foto: Joey Abrait/TT/Hampus Andersson/Amanda Lindgren

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer