Hoppa till innehållet

Nordnet börjar låna ut via Avanzas bolåneutmanare

Nordnet börjar erbjuda bolån utan krav på övrigt engagemang hos nätmäklaren. Det sker i samarbete med Stabelo som ägs till knappt 30 procent av konkurrenten Avanza.

Martin Ringberg, Sverigechef på Nordnet
Martin Ringberg, Sverigechef på NordnetFoto: Nordnet/Kollage

Redan hösten 2017 kunde Di Digital avslöja detaljer kring bolåneutmanaren Stabelo som då förberedde en lansering i Sverige. Nätmäklaren Avanza ägde då 20 procent av Stabelo.

Därefter har såväl Stabelo – och bland annat Schibsted-ägda Hypoteket – börjat låna ut till kunder.

Nu meddelar Nordnet SAVE +3,04%Dagens utveckling i ett pressmeddelande att de inleder ett samarbete med Stabelo där bolåneutmanaren är kreditgivaren. Sedan tidigare distribuerar Stabelo bolån via Avanza.

”Uppstickarna på bolånesidan har tagit mark under senare år, men de stora aktörerna behöver utmanas med ännu större kraft och hastighet”, säger Martin Ringberg, Sverigechef på Nordnet, i pressmeddelandet.

Nordnets bolåneerbjudande breddas samtidigt till att omfatta samtliga kunder, utan motkrav på annat engagemang eller sparkapital hos nätmäklaren.

Den maximala belåningsgraden är 60 procent och den lägsta räntan för ett lån med ett års bindningstid är 1,28 procent.

Stabelo kallar sig för ett oberoende bolåneinstitut. I december i fjol ägde Avanza 27,3 procent av aktierna och är därmed näst största ägaren efter grundarna. Även Nordax har ett ägande i Stabelo, vilket uppgår till 9 procent.

Stabelos utlåningsvolym uppgår till 10,4 miljarder kronor enligt Avanzas redovisning.

Enligt statistik från Finansinspektionen stod så kallade bolåneutmanare under andra halvåret 2019 för 0,6 procent av den totala utlåningen – eller 21,7 miljarder kronor i pengar räknat. Det är en ökning med 25 procent jämfört med första halvåret i fjol.

Läs även: Utmanare knaprar allt mer av storbankernas bolånekaka

 

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera