Annons

Klarna-grundarens stiftelse investerar i sms-tjänst för bönder

Den tidigare Klarna-grundaren Niklas Adalberth har startat stiftelsen Norrsken Foundation. Nu gör man sin första investering i ett utländskt bolag.
Den tidigare Klarna-grundaren Niklas Adalberth har startat stiftelsen Norrsken Foundation. Nu gör man sin första investering i ett utländskt bolag. Foto: Morgan Ekner
Niklas Adalberths stiftelse Norrsken har gjort sin första investering utanför Sveriges gränser. Detta i den brittiska startupen Wefarm, vars tjänst kopplar samman jordbrukare med varandra, som har plockat in totalt 41 miljoner kronor. I kapitalrundan deltog även Skype-grundaren Niklas Zennström.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Klarna-grundaren Niklas Adalberths stiftelse Norrsken Foundation slog i början av 2017 upp dörrarna för startupbolag och andra välgörare med fokus på socialt entreprenörskap. Sedan dess har man gjort sju investeringar i Sverige, till exempel i healthtechbolaget Doctrin och nätbutiken Matsmart.

Sedan en tid tillbaka har Norrsken även letat efter potentiella portföljbolag utomlands. Sökandet har nu resulterat i en investering i den brittiska startupen Wefarm. Deras tjänst kopplar samman jordbrukare med varandra genom sms-kommunikation.

”Genom Wefarm får de småskaliga bönderna tillgång till en plattform där de kan ställa frågor till varandra om de utmaningar som de stöter på. Därmed kan de få bättre avkastning på sitt lantbruk och på så sätt leder det också till en bättre matsäkerhet i regionen”, säger Tove Larsson, som arbetar med investeringar på Norrsken, till Di Digital.

Läs mer: Efter 13 år – Niklas Adalberth lämnar Klarna 

Tjänsten riktar sig främst till de jordbrukare i världen som inte har tillgång till internet för att söka information, vilket särskilt är ett problem i Afrika. I dag har Wefarm kontor i både Nairobi and Kampala, huvudstäder i Kenya respektive Uganda, där efterfrågan just nu är som störst. I dagsläget är 660.000 personer anslutna till tjänsten.

”De befinner sig absolut i en stark tillväxtfas. Under 2018 räknar man i princip med att dubbla sina användare”, säger Tove Larsson.

Idén till Wefarm föddes i Storbritannien 2015. Året efter plockade man in 13 miljoner kronor från investerare i en första såddrunda.

Nu fyller man alltså på kassan igen. Totalt hämtar bolaget in 41 miljoner kronor i den nya kapitalrundan som leddes av riskkapitalbolaget True Ventures från Silicon Valley. Bland övriga investerare återfinns även en annan svensk aktör i form av Skype-grundaren Niklas Zennström.

Läs mer: Norrsken och Axel Johnson-sfären går in i Matsmart 

Norrsken Foundation vill inte uppge den exakta summan för sin investering.

”Vi fick upp ögonen för Wefarm genom ett tips från en annan svensk investerare. Under den senaste tiden har vi arbetat hårt med att bygga upp ett starkt nätverk både i Sverige och internationellt”, säger Tove Larsson på Norrsken.

Norrsken Foundation fick under 2017 ett kapitaltillskott på en halv miljard kronor från grundaren Niklas Adalberth efter att han sålt aktier i Klarna. Med andra ord finns det mycket tillgängliga medel för stiftelsen att placera framöver.

”Vår ambition är att varje investering ska förbättra livet för en miljard människor. Då måste vi hitta de bästa lösningarna i världen. Därför finns det absolut möjlighet för fler internationella investeringar, men vi kommer fortsätta att ha ett starkt fokus på Norden där vi har vårt hem”, säger Tove Larsson.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer