Hoppa till innehållet

Norska oljefonden försökte stoppa Musks jättebonus

Genom ett nytt bonusprogram kan Teslas grundare och vd Elon Musk tjäna över 400 miljarder kronor. Men den statliga Norska oljefonden var en av få storägare som satte sig på tvären vid beslutet.

Teslas grundare Elon Musk och Yngve Slyngstad, vd för Norska Oljefonden.
Teslas grundare Elon Musk och Yngve Slyngstad, vd för Norska Oljefonden.

Elbiltillverkarens Teslas aktieägare har godkänt ett nytt optionsprogram för grundaren och vd:n Elon Musk. Om han uppfyller ett antal milstolpar kopplat till Teslas intäkter och resultat kan han tjäna över 50 miljarder dollar, eller drygt 400 miljarder kronor, under de kommande tio åren. För att Elon Musk ska garanteras den maximala utbetalningen måste Teslas börsvärde växa med 13 gånger från nuvarande nivåer.

Men ersättningen har varit kontroversiell och i samband med omröstningen valde några institutionella investerare att rösta nej. Tidigare hade även två stora rådgivarfirmor rekommenderat att aktieägarna inte skulle ställa sig bakom förslaget.

Läs mer: Elon Musk täljer guld på Tesla med nytt ersättningspaket

Nu har det visat sig att den massiva Norska oljefonden hörde till skaran av tunga aktieägare som röstade mot förslaget, rapporterar Bloomberg. Vid slutet av 2017 kontrollerade fonden 0,48 procent av rösterna och kapitalet i Tesla.

Den Norska oljefonden är världens största statliga investeringsfond och fungerar som en buffert för de norska statsfinanserna. Vid årsskiftet förvaltade man aktier, räntepapper och fastigheter till ett marknadsvärde på knappt 8 500 miljarder norska kronor.

Läs mer: Teslaägare uppmanas rösta nej till Elon Musks ersättningspaket 

Vd:n Yngve Slyngstad har på senare tid styrt fonden i mer aktivistisk riktning, skriver Bloomberg. Detta genom att bland annat försöka stoppa häftiga ersättningar till företagsledare i sina största innehav.

Teslas aktieägare röstade dock igenom förslaget med bred majoritet. Vissa förespråkare framhöll att bonusen skulle motivera Elon Musk att stanna kvar på företaget och driva det framåt i ännu mer rask takt, medan kritikerna alltså tyckte att den var för generös.

Elon Musk plockar enbart ut en marginell lön i sin position som vd för Tesla – men hans ersättningspaket är ett av de största i sitt slag någonsin. I jämförelse har Nordea, Nordens största bank, ett börsvärde som uppgår till 350 miljarder kronor.

Läs mer: Tesla gör sin största förlust – men mindre än väntad 

Innehåll från Lannebo fonderAnnons

Förvaltaren: ”Därför lyckas svenska småbolag”

Bildtext porträtt: Hjalmar Ek, förvaltare för fonden Lannebo Småbolag
Bildtext porträtt: Hjalmar Ek, förvaltare för fonden Lannebo Småbolag

Sverige har en lång tradition av småbolag som vuxit till framgångsrika internationella storbolag. Hjalmar Ek, förvaltare för fonden Lannebo Småbolag, ger sina förklaringar till varför svenska småbolag är så framgångsrika.

Sverige intar en unik position när det kommer till framgångsrika småbolag, en prestation som få länder kan mäta sig med. Ett flertal småbolag har genom åren vuxit och utvecklats till storbolag med en stark global närvaro, vilket tydligt illustrerar landets förmåga att odla och främja företagande.

En förklaring är enligt Hjalmar Ek, förvaltare för fonden Lannebo Småbolag, att Sverige är ett litet land och det därför krävs expansion till andra länder för att fortsätta växa. Dessutom finns ett starkt fokus på produktutveckling. 

Mindre bolag kan växa

En annan avgörande faktor i denna framgångssaga är det nära samarbetet mellan svenska företag. Genom partnerskap och samverkan mellan små och stora aktörer skapas en symbios som gynnar båda parter. Detta samarbete ger småbolagen inte bara tillgång till nya kontakter och kunder utan också möjligheten att växa och expandera sin verksamhet.

– Det finns en symbios däremellan som gör att det mindre bolaget får möjlighet att växa, säger Hjalmar Ek. 

Småbolag har också i högre grad starka ägare som funnits med i bolaget under lång tid, ibland sedan starten. Det gör att engagemanget och drivet ofta är väldigt starkt vilket skapar välmående företag. 

Det svenska regelverket kring hur bolagen ska styras innebär också en mindre risk för att råka ut för något blufföretag. 

– Det finns en stark aktiekultur här. Det är väldigt få bolag på svenska börsen som man behöver var orolig för att bli lurad av, den risken är större på mer exotiska marknader.

Läs mer om fonden Lannebo Småbolag hos Lannebo 

Lannebos artikel innehåller information om värdepappersfonder och specialfonder. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lannebo fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera