Annons

Notch plockar ut 500 miljoner

Markus ”Notch” Persson plockade nyligen ut en halv miljard kronor ur sitt bolag Notch Enterprises. Det motsvarar en bråkdel av Minecraftskaparens förmögenhet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Nyligen kunda Di Digital avslöja att miljardrullningen fortsätter för succéspelet Minecraft.

Under 2015 omsatte bolaget Mojang 4,2 miljarder kronor med 2 miljarder i vinst. Det motsvarar en vinstmarginal på 47 procent. Men eftersom en stor del av kostnaderna utgjordes av interndebiteringar inom koncernen, till moderbolaget Mojang Synergies, är Mojang ännu mer lönsamt än så.

Läs mer: Så många miljarder drog Minecraft in i fjol

Efter försäljningen av Mojang till Microsoft hösten 2014 för 18 miljarder kronor har de ursprungliga grundarna – Markus ”Notch” Persson, Jakob Porser och Carl Manneh – hämtat mer pengar från spelet. Detta i form av försäljning från början av 2014 fram till uppköpet, vilket förra året resulterade i en utdelning till grundartrion på 1 miljard kronor.

Nu framgår det att Markus ”Notch” Persson i april plockade ut 500 miljoner kronor ur bolaget Notch Enterprises, kan Di Digital avslöja. Detta enligt en vinstutdelning som nyligen registrerades på Bolagsverket.

Det motsvarar dock endast en bråkdel av Markus Perssons förmögenhet. Under 2014 uppgick Notch Enterprises vinst till 14,8 miljarder, vilket till största del utgjordes av försäljningen till Microsoft.

Sedan dess har Markus Persson till exempel startat ett flygbolag, lagt en halv miljon på ståuppkomik i välgörenhetssyfte och kanske till och med köpt ett eget flygplan.

Di Digital har sökt Markus Perssons representanter för en kommentar.

Läs mer: Köpte Notch just ett flygplan för 250 miljoner?

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies