Annons

Nu har Spotifys vd rivit sin 65-miljonersvilla i Djursholm

Daniel Ek och den villan från 1890-talet som han betalade 65 miljoner kronor för sommaren 2018.
Daniel Ek och den villan från 1890-talet som han betalade 65 miljoner kronor för sommaren 2018. Foto: Montage av Daniel Ek och bild av den rivna villan tagen av tidningen Mitt i.
I vintras stod det klart att Spotifys vd Daniel Ek fått rivningslov för sin 65-miljonerkronors-kåk i Djursholm. Nu har den jämnats med marken, rapporterar tidningen Mitt i.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sommaren 2018 köpte  Spotifys vd Daniel Ek en villa i Djursholm för 65 miljoner kronor. Villan, med anor från 1890-talet, var en av årets dyraste, och köpet skedde endast några månader efter Spotifys börsnotering på Wall Street.

Daniel Ek inledde tidigt en omfattande renovering av villan. Men hantverkarna hittade en rad dolda fel, som vattenskador, och till slut ansökte han om rivningslov. 

Efter ett nej från politikerna i kommunens byggnadsnämnd överklagade Daniel Ek till länsstyrelsen som gav honom rätt. Ärendet gick då tillbaka till byggnadsnämnden som hade kunnat överklaga beslutet till mark- och miljödomstolen. 

Se bilderna inifrån: Spotify-miljardärens villa tom i över ett år

Di Digital kunde i oktober i fjol avslöja att nämnden avstått från detta. Vid ett möte beslutade lokalpolitikerna därför att ge Daniel Ek rivningslov. Sista hindret var då undanröjt och Daniel Ek fick riva villan. 

”Vi har en princip i Danderyd att inte överklaga länsstyrelsens beslut. Enda undantaget hittills har gällt mobilmaster”, sa Maarit Nordmark (L), förste vice ordförande i byggnadsnämnden då.

Läs mer: Daniel Ek får rätt att riva 65-miljonerskåken – har köpt grannvillan

Nu, mer än sju månader efter nämndens beslut, rapporterar lokaltidningen Mitt i att villan jämnats med marken. I veckan uppges förbipasserande kunnat följa rivningsarbetet inne på tomten.

Daniel Eks villa medan renoveringen pågick.
Daniel Eks villa medan renoveringen pågick.

För tidningen berättar Kristin Eriksson (C), andre vice ordförande i byggnadsnämnden, att hon känner en sorg över att rivningen genomfördes. 

”Det här var ett vackert hus och jag tyckte att vi i nämnden borde ha gjort mer för att huset skulle få stå kvar”, säger hon.

Byggnadsnämndens ordförande Claës Breitholtz (M) försvarar dock beslutet. 

”Det handlar ju i det här fallet även om att Daniel Eks rättigheter måste respekteras”, säger han till Mitt i. 

Di Digital har tidigare rapporterat att om Daniel Ek vill bygga nytt måste det nya huset vara lägre än det han river. Detta enligt detaljplanen för området från 1960-talet. 

I praktiken handlar det om att riva ett trevåningshus med tornrum (se bilden till vänster) och ersätta det med ett hus på max två våningar (se ritningen till höger). 

Fotografi av byggnaden från 1970-talet. De tillåtna dimensionerna, enligt rådande detaljplan.
Fotografi av byggnaden från 1970-talet. De tillåtna dimensionerna, enligt rådande detaljplan. Foto: Rivningsansökan, Danderyds kommun.

”Bygger man nytt idag så måste man följa gällande detaljplan. Det är inte ovanligt att äldre villor inte ryms inom gällande bestämmelser”, förklarar Anna Modin, bygglovhandläggare i Danderyds kommun. 

Läs mer: Daniel Ek får riva lyxvillan – men måste bygga lägre

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer