Hoppa till innehållet

Nu lanserar svenska bolaget sitt spel i Mumintokiga Japan: ”Bara Hello Kitty är större”

Spelbolaget Odd Comet Games har släppt sitt första mobilspel där Mumintrollet har huvudrollen. Nu hårdsatsar de i Japan där Mumin är landets näst största varumärke.

Spelet Moomin Quest försöker nå framgång i Muminglada Japan.
Spelet Moomin Quest försöker nå framgång i Muminglada Japan.Foto: Odd Comet Games

Mumintrollet är minst sagt en världskändis. Utöver Norden är han även ett känt namn i Ryssland, och i Japan hamnar Mumin på andra plats över landets största varumärken. 

Det svenska spelet Moomin Quest är ett mobilspel framtaget av spelbolaget Odd Comet Games som nu rider på den japanska muminvågen. 

”Bara Hello Kitty är större, så vi börjar med att satsa på marknadsföringen i Japan för att se vad som händer", säger Oscar Lindahl, vd för Odd Comet Games.

Det är lätt att tänka att Appstore är dominerande i hela världen

Allt började för några år sedan. Oscar Lindahl driver egentligen IT- konsultfirman EC Solutions och anställde vid den här tidpunkten en person med erfarenhet från spelutvecklingsvärlden. Konsultgruppen inspirerades och snart var Odd Comet Games verklighet. 

Läs mer: Fem spelbolag klara för Malmös spelinkubator

”Vi fick därefter kontakt med Bulls media och började diskutera idén att göra ett spel baserat på Mumins värld och på den vägen är det."

Spelet släpptes för snart ett halvår sedan och finns att köpa på App store och Google play i hela världen. Innan japanlanseringen med japanska distributörer har Moomin Quest laddats ned ungefär 100 000 gånger och det här utan att spelbolaget lagt tid och resurser på marknadsföring. 

”Utvecklingsdelen av ett spel är egentligen ganska liten mot marknadsföringsbiten så vi försöker att hitta någon som skulle kunna ta över den delen. Eftersom vi dessutom satsar på Japan är det bra att samarbeta med någon som har lokalkännedom och som är väl insatt i kulturen."

I dagsläget sitter de i diskussioner med en stor japansk spelutvecklare som ska hjälpa dem att distribuera spelet.

”Det är lätt att tänka att Appstore är dominerande i hela världen men det finns många speldistributörer som har egna plattformar, särskilt i Asien, som man behöver ta sig in på när man säljer spel där."

Läs mer: Så går det för det nordiska spelundret på börsen

Idag arbetar tre av EC Solutions 16 medarbetare på Odd Comet Games och ett långsiktigt mål är att spelverksamheten en dag ska kunna stå på egna ben. 

”Vi räknar inte med att detta ska sticka iväg som en raket. Idag passar det ganska bra som en kul sidoverksamhet till konsultverksamheten.”

Moomin Quest är spelföretagets andra släppta spel. Deras första spel heter Castle Chaos och är utvecklat för datorn. 

Innehåll från Stena RecyclingAnnons

Cirkulär IT-satsning minskar klimatavtrycket

Nu storsatsar Stena Recycling i Sverige med sitt reuse-erbjudande – återbruk av IT-produkter. Bolaget har kapacitet att hjälpa små som stora företag med att förlänga livslängden på alla typer av IT-produkter.

– Elektronikavfall är den snabbast växande avfallsströmmen globalt. Det vill vi bidra till att ändra på. Eftersom vi hanterar både återbruk och återvinning i våra egna processer ger vi företag full koll på spårbarheten, genom produktens hela livscykel. Det ger fördelar i omställningen till cirkulära affärsmodeller, säger Lars Håkansson, Head of Reuse och ansvarig för cirkulära IT-tjänster på Stena Recycling.

Stena Recycling erbjuder företag en komplett lösning för återbruk av datacenter, lagringsutrustning, servrar och workplace IT. I tjänsten ingår allt från hämtning och säker radering av data till återbruk – och återvinning i de fall det krävs. 

Upptäck Stena Recyclings cirkulära IT-tjänster  

För cirkulär IT märks en stadigt ökad efterfrågan, inte minst när det gäller återbruk av datacenter. 

– Vi har en unik produktexpertis och vi både köper företags utrustning och erbjuder företag att köpa återbrukad och testad IT, till bra priser genom oss, säger Lars Håkansson. 

I satsningen ingår ett specialistteam på ett tiotal personer som alla har specialistkompetens inom cirkulära tjänster för IT-produkter.

– Vårt team hjälper till med frågor kring allt från koldioxidbesparing till hur vi jobbar med informationssäkerhet och vår certifiering genom ISO 27001, avslutar Lars Håkansson. 

Läs mer om informationssäkerhet hos Stena Recycling  

 

 

Mer från Stena Recycling

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Stena Recycling och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera