Hoppa till innehållet

Ny skattesmäll för Spotify-miljardären

Miljardären Felix Hagnö krävs på totalt 40 miljoner kronor från Skatteverket. Han anklagas för att ha genomfört oredovisade vinstutdelningar från ett bolag på Cypern – kopplat till sitt ägande i Spotify.

Spotifys grundare Martin Lorentzon tillsammans med bolaget storägare Felix Hagnö under 2005.
Spotifys grundare Martin Lorentzon tillsammans med bolaget storägare Felix Hagnö under 2005.Foto: Joey Abrait.

I somras krävdes Felix Hagnö, som tidigt investerade i Spotify, på 29 miljoner kronor i obetald skatt av Skatteverket. Granskningen berör flera oredovisade utdelningar från hans cypriotiska ägarbolag. 

Läs mer: Skattesmäll för Spotify-ägaren 

Nu kommer nästa smäll för miljardären. Skatteverket kräver Felix Hagnö på ytterligare 11 Mkr i skattetillägg på grund av att han lämnat oriktiga uppgifter. Det rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

Felix Hagnö har överklagat det ursprungliga beslutet till förvaltningsrätten och anfört att Skatteverkets uppfattning ”helt saknar grund”. 

En utdelning från 2012 bedömer myndigheten vara ”klart skattedrivet”. Vid tidpunkten var han bosatt i Schweiz, där utdelningen inte beskattades. 

Men pengarna blev disponibla för honom först 2017, enligt Skatteverket, eftersom att de fram till dess var bundna i Spotify-aktier på andrahandsmarknaden. Då var Felix Hagnö återigen bosatt i Sverige.

”Genom aktuellt förfarande har du därmed sett till att du har utrymme att skattefritt ta ut 30 miljoner euro ur ditt bolag. Någon tanke på att sälja aktierna i Spotify för att frigöra kapital fanns inte enligt dina egna uppgifter”, stod att läsa i det ursprungliga beslutet.

Läs mer: Felix Hagnö blev stenrik på Spotify – så investerar han i dag 

1999 grundade Felix Hagnö annonsföretaget Tradedoubler tillsammans med Spotifys medgrundare Martin Lorentzon.

Han fick sedan chansen att tidigt investera i Spotify när Martin Lorentzon 2006 grundade musikstreamingstjänsten tillsammans med Daniel Ek. Felix Hagnö ska enligt Di Digitals uppgifter tidigt ha fått omkring 10 procent av bolaget för 10 Mkr. 

Innehavet hade elva år senare spätts ut till 2,5 procent, men var ändå värt 5,6 miljarder kronor efter Spotifys första handelsdag på börsen i april 2018.

Läs mer: Felix Hagnö var en av Sveriges 44 techmiljardärer 2019 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera