Annons

Nytt försök för EU:s ”länkskatt”

Efter flera misslyckade försök att komma överens om EU:s kontroversiella förslag kring ”länkskatten” och digitala filter, startar nya förhandlingar i dag.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sedan EU-parlamentet röstade igenom unionens förslag om nya upphovsrättsregler i september förra året, har frågan stått stilla. 

Läs mer: Svenska EU-politikernas besvikelse över länkskatten: ”En svart dag för internet” 

Nu har nya framryckningar gjorts och i dag startar på nytt förhandlingarna mellan rådet och parlamentet, det bekräftar en talesperson för EU-parlamentet. 

”Trilogförhandlingarna startar i dag och kommer troligen hålla på även i morgon och till på onsdagen”, skriver talespersonen i ett mejl till Di Digital.

De två stora stridsfrågorna har varit artikel 11 och 13 i förslaget.

Artikel 11 innebär att digitala plattformar som Facebook, Google och Youtube måste betala licenser för länkat material som användarna lägger upp. Artikeln har av kritiker kallats för ”länkskatt”.

Artikel 13 innebär att upphovsrättsligt skyddat material, som plattformarna inte betalat licens för, måste plockas bort från sajter eller plattformar, annars väntar böter. En lösning för detta är filter som ska söka efter och upptäcka upphovsrättsskyddat material för att sedan ta bort det. 

För att upphovsrättsförslaget ska kunna gå igenom måste rådet och parlamentet vara överens. Det har man tidigare inte varit, främst för att man har olika syn på vilka som ska omfattas av förslaget samt hur höga kraven på exempelvis filtren enligt artikel 13 ska vara.

En liten blockerande minoritet av medlemsstaterna i rådet har inte kunnat acceptera de förslag med kompromisser som lagts framför dem, däribland Sverige.

Läs mer: Striden om upphovsrätten i EU: Förhandlingarna har strandat 

I förra veckan stod det klart att rådet nu fått ett nytt mandat för att förhandla med parlamentet. 

Det verkar som att Tyskland och Frankrike, som tidigare varit motstridiga parter i frågan, nu delvis kommit överens. 

Enligt dokument från EU-rådet finns ett nytt förslag om artikel 13, där rådet nu föreslår att vissa mindre plattformar kommer få lättnader.

I stället för de hårda krav som finns på filter, föreslår rådet att de mindre plattformarna endast måste ha försökt teckna licenser med rättighetsinnehavare och att de tar bort upphovsrättsskyddat material efter påpekande. 

För de större plattformarna krävs fortfarande att de ska ha filter som inte släpper igenom upphovsrättsskyddat material, om de inte betalt licenser.

För att omfattas av lättnaderna ska bolaget ha en omsättning om högst 10 miljoner euro, motsvarande drygt 104 miljoner kronor, ha färre än 5 miljoner besökare per månad och funnits en kortare tid än 3 år.

Sverige ska, enligt Patrik Sundberg, rättssakkunnig på Justitiedepartementet, som arbetat med förslaget för den svenska representationen i rådet, ha röstat nej till det nya förslaget som Frankrike och Tyskland kommit överens om och som nu ska läggas fram för parlamentet. Främst på grund av bestämmelserna i artikel 11, den om ”länkskatt”, som innebär att länkar och små fragment av texter omfattas av skyldighet att betala upphovsrättsinnehavaren.

Trots det startar alltså förhandlingarna kring frågan i dag på nytt. Det är det sjätte försöket i ordningen. För första gången är det under Rumäniens klubba som ordförande i EU sedan Österrike, under tiden som ordförande, inte lyckats nå framgång i frågan.

Frågan om parterna kommer komma överens om artikel 11 är däremot fortfarande högst oklar. I mitten av januari sa Axel Voss, tysk kristdemokrat som för parlamentets talan i förhandlingarna, att han inte var villig att tumma på rättighetsinnehavarnas stärkta rätt.

”Såhär långt är jag inte villig att kompromissa om artikel 11. Det kan också bli ett problem i slutändan och antagligen kommer vi behöva flera alternativ som medlemsländerna kan välja från när det kommer till hur starkt mediernas rättighetsskydd ska vara”, sa han.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer