Annons

Ödesbeslutet skjuts upp: Nätläkarna kan pusta ut

Johannes Schildt, vd och medgrundare av Kry, de största svenska vårdapparna och Magnus Nyhlén, grundare av Min Doktor.
Johannes Schildt, vd och medgrundare av Kry, de största svenska vårdapparna och Magnus Nyhlén, grundare av Min Doktor. Foto: Di och TT
Det blir ingen sänkning av ersättningarna för nätläkarna, i alla fall inte förrän tidigast i juni. Det innebär att de digitala vårdgivarna får ekonomiskt andrum fram till sommaren.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I dag väntades styrelsen i Sveriges kommuner och landsting, SKL, ta beslut om en förändrad ersättning från staten till de privata nätläkarna. 

Enligt källor till Di Digital fanns ett förslag om sänkningar från dagens 650 kronor per läkarbesök, till cirka 450 kronor.

Men något beslut kommer inte att tas under fredagen. Politikerna i sjukvårdsdelegationen har valt att i stället skjuta på beslutet till juni i år. 

”Delegationen har haft det uppe och det är viktigt att vi får ett bra beslut som ska vara förankrat i regionerna och branschen. Vi måste fördjupa kunskapen kring helheten i detta”, säger Anders Henriksson (S), förste vice ordförande i SKL:s styrelse.

Läs mer: Digitala läkarbesök ökar med 185 procent 

Anledningen till att delegationen valt att inte föra fram ett förslag till beslut i styrelsen är, enligt Anders Henriksson, att det behövs bättre underlag och mer kunskap om bland annat nätläkarnas effekt på vården. 

”Vi är ju positiva till digitaliseringen och nätläkare och vi ser det som ett viktigt komplement till den vård vi har. Samtidigt ser vi att det är viktigt att tjänsterna hamnar på rätt ställe”. säger Anders Henriksson. 

I juni kommer en ny styrelse inom SKL på plats, det kan också vara en anledning till att man valt att vänta med beslutet, som kommer att ha stora effekter för branschen såväl som vården.

I och med dagens besked kan de digitala vårdgivarna pusta ut för stunden. Som Di Digital tidigare rapporterat så uppger flera av bolagen att de redan med dagens ersättningsnivåer på 650 kronor, går minus på läkarbesöken. 

Läs mer: Nätläkarnas nya kassakor: Psykologhjälp och vård av kroniska sjukdomar 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer