Annons

Paradox-miljardären investerar 100 miljoner i startupbolag

Fredrik Wester är vd och storägare för spelbolaget Paradox Interactive.
Fredrik Wester är vd och storägare för spelbolaget Paradox Interactive. Foto: Jack Mikrut
I våras börsnoterades spelbolaget Paradox vilket gjorde vd:n Fredrik Wester till miljardär. Nu ska han börja investera i startups genom sitt riskkapitalbolag Kichi Invest.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

När spelbolaget Paradox Interactive börsnoterades i våras värderades bolaget till cirka 3,5 miljarder kronor. Vd:n Fredrik Wester, som äger närmare en tredjedel av aktierna i Paradox, blev därmed miljardär. Nu ska han använda delar av det kapitalet till att investera i nya startupbolag. 

”Det är roligt att kunna hjälpa till i början av en entreprenörsresa och det här är väl lite för att ge tillbaka”, säger Fredrik Wester.

Läs även: Paradox vd: ”Vi lyckades locka rätt ägare”

Paradox-vd:n kommer att vara passiv i bolaget, som går under namnet Kichi Invest. Istället är det riskkapitalrådgivaren Oscar Ingdahl som kommer att sköta verksamheten. 

”Oscar och jag har känt varandra länge och för några år kom vi fram till att vi skulle göra något tillsammans när jag fick lite pengar över. Och det fick jag ju i samband med noteringen”, säger Fredrik Wester. 

Både Oscar Ingdahl och Fredrik Wester har studerat ekonomi med japansk inriktning vid Göteborgs universitet och de delar intresset för Japan. ”Kichi” betyder lyckosam på japanska.

Det har varit lite inflation i investeringar i techbolag den senaste tiden och för oss är bolagens affärsmodeller mer intressanta än att det måste vara just tech.

Riskkapitalbolaget, som till en start har 100 miljoner kronor tillgängligt för investeringar, har nyligen gått in i hörlursbolaget Zound Industries (NTL) och gamingbolaget Mionix (NTL). Båda bolagen har aviserat för börsnoteringar inom det närmaste året.

”Jag har ett brett investeringsmandat från några miljoner till 20–25 miljoner om vi hittar rätt bolag att investera i. Samtidigt har vi en rätt bred investeringsfilosofi”, säger Oscar Ingdahl.

Foto:

Oscar Ingdahl ansvarar för investeringarna på Kichi Invest. 

Läs även: Uppgifter: Zound ror hem avtal – krattar för miljardnotering 

Intresset för techbolag har ökat rekordartat det senaste året, både i form av privata investeringar och på börsen. Kichi Invest är däremot öppet för investeringar utanför den digitala sektorn.

”Det har varit lite inflation i investeringar i techbolag den senaste tiden och för oss är bolagens affärsmodeller mer intressanta än att det måste vara just tech”, säger Oscar Ingdahl.

”Idealsituationen för oss att investera är bolag som har kommit en bit på vägen med en bevisad produkt eller tjänst men behöver en ägare som tillför kunskap kring långsiktig strategisk tillväxt.”

Läs även: Mionix tar gamingprodukter till börsen 

Förutom Zound Industries och Mionix har Kichi Invest varit i kontakt med flera andra bolag, men Oscar Ingdahl uppger att det än är för tidigt att säga om det kommer att leda till investeringar i dessa.

Sedan noteringen har Paradox Interactives börsvärde ökat med 50 procent och låg på fredagen före jul på dryga 5,3 miljarder kronor.

NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen på den nordiska startupscenen. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies