Annons

Preventivappen växer – samlar in data om virussymptom

Elina Berglund har medgrundat Natural Cycles och delar vd-skapet med Raoul Scherwitzl.
Elina Berglund har medgrundat Natural Cycles och delar vd-skapet med Raoul Scherwitzl. Foto: Martina Huber
Den godkända preventivmedelsappen Natural Cycles kartlägger inte bara kvinnors fertilitet, utan har även lagt till en coronatracker. ”Vi ser att användandet följer en trend med corona”, säger medgrundaren Elina Berglund.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Elina Berglund och hennes man Raoul Scherwitzl, medgrundare och som hon delar vd-skapet med för Natural Cycles, är sedan några veckor tillbaka i Sverige. 

Till vardags bor de i New York, men situationen där i en liten lägenhet med två barn blev till slut ohållbar på grund av läget med coronvairuset som härjar i stan. Nu bor de hos Elina Berglunds föräldrar på landet tills det har lugnat ner sig.

”Vi har ett kontor med nio personer på 5th Avenue och 43rd Street. De sista veckorna var Midtown helt öde när vi cyklade till kontoret. Times Square var helt tomt, precis som i en film. Det var ganska speciellt”, säger Elina Berglund. 

Natural Cycles har flera kontor med 60 anställda runtom i världen, vilket har underlättat övergången till att alla jobbar hemifrån. Teamet är produktivt, säger Elina Berglund, och omställningen gick snabbt. Bolaget har även nyanställt personer på distans under de senaste veckorna.

”Det har gått förvånansvärt smidigt, men vi går väl igenom det som de flesta företag som jobbar hemma gör just nu. Vissa trivs bra med det, andra får hyttfeber”, säger Elina Berglund.

”Under första kvartalet har vi fått särskilt bra resultat”, säger hon.

Men hon inte vill kommentera några specifika siffror, varken för det senaste kvartalet eller i fjol.

”Förra året var ett år då vi vände saker och ting, från att vi hade kommit ur negativ pr under 2018.”

Läs mer: Natural Cycles-grundaren talar ut om USA-planerna: ”Vi måste nog ta politisk ställning”

Bolaget har inget behov av att ta in kapital på ett tag, också i och med att man tar betalt för tjänsten. Senaste kapitalinjektionen var en kvarts miljard kronor i slutet av 2017.

”Jag lider lite med de entreprenörer som behöver ta in pengar just nu. Samtidigt så är digitala health tech-bolag viktiga i det här läget”.

Natural Cycles är ett av de bolag som har sett en positiv effekt av coronautbrottet. Preventivappen är godkänd som preventivmedel och kartlägger användarens cykel i kombination med att man regelbundet mäter sin temperatur. 

”De befintliga användarna har blivit bättre på att mäta, säkert för att de inte går ut lika mycket och har mer tid. Vi har även fått in nya användare och växer särskilt i USA”, säger Elina Berglund.

Några saker som har förändrats i appen är att användarna har blivit bättre på att logga olika saker som smärta och känslostämning. I datan går det att urskilja mönster, som att humöret har påverkats av coronakrisen. 

”Vi ser till exempel också att libidon brukar vara hög på helgen, men att det nu är mer jämt över veckan”, säger Elina Berglund.

Algoritmen i Natural Cycles indikerar även om man har en stigande i temperaturen i kroppen, vilket skulle kunna innebära att man har fått ett virus. I samband med utbrottet har bolaget lagt till ”coronatracking” i appen, där användarna kan logga symptom och dela med sig av till sin läkare. 

”Hittills har 20 procent av användarna lagt till det”, säger Elina Berglund.

Totalt har Natural Cycles drygt 1,5 miljon användare i 160 länder och tillväxten är störst i USA. Appen är fortfarande ensam i sin nisch som ett godkänt preventivmedel och effektivitetsnivån för att undvika oönskade graviditeter ligger på runt 93 procent vid typisk användning. 

Läs också: Natural Cycles-grundaren ser stort intresse i USA

Främsta konkurrenterna är inte andra appar där man kan registrera data kring sin cykel, utan snarare andra preventivmedel, menar Elina Berglund.

”Vi ser att vi hamnar någonstans mitt i mellan och känner oss ensamma i nischen. Men det betyder inte att vi inte har utmaningar, för att vara ensam kan också väcka skepsis och fler frågor”.

Hon tror att en del av tillströmningen, av båda nya användare och de som har kommit tillbaka under senaste tiden, kan bero på att tjänsten inte kräver att man går till doktorn och får ett recept som för andra godkända preventivmedel. 

”Vi ser att det följer en trend med corona och kommer att göra en undersökning för att se vad som driver detta””, säger Elina Berglund.

Behovet av preventivmedel i USA är stort även annars, också i och med att till exempel p-piller är dyrt om man inte har försäkring. 

För att dra sitt strå till stacken under coronautbrottet har Natural Cycles donerat några hundra febertermometrar till Mount Sinai-sjukhuset i New York, för att de ska kunna dela ut till folk som behöver. 

Bolagets termometrar tillverkas i Kina, men det befintliga lagret ska räcka i upp till ett år. Överlag tror Elina Berglund att krisen kommer att gynna Natural Cycles och även många andra bolag i slutändan.

”Min känsla är att det här är en kris för alla, men det kan också innebära möjligheter. Jag är övertygad om att vi kommer ut smartare och starkare, säger hon.

Lyssna på Elina Berglunds entreprenörsresa i ett avsnitt av podden Startup Stories från 2018:

Länk till acast

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer