Annons

Qasa utmanar bostadskön med nya samarbeten

Teamet bakom bostadssajten Qasa.
Teamet bakom bostadssajten Qasa. Foto: pressbild.
Bostadssajten Qasa har sedan starten fokuserat på andrahandsuthyrning av bostäder. Nu börjar de samarbeta med fastighetsbolag för att matcha bostadssökande med förstahandskontrakt.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Bostadssajten Qasa (NTL) har tagit fram en tjänst inriktad på säker andrahandsuthyrning av rum och lägenheter under längre tidsperioder. Tjänsten som lanserades 2015 matchar bostadssökande med personer som vill hyra ut boenden. 

Nu har bolaget gått in på ett nytt spår – förstahandskontrakten. Med tanke på att bostadskön, i alla fall i Stockholm, är så lång att det kan ta åtskilliga år innan en bostadssökande kan få ett förstahandskontrakt via kön finns det behov av ett annat system, anser Qasas medgrundare Mattia Tosti.

Därför påbörjar Qasa nu ett samarbete med två fastighetsbolag, K fastigheter och K2A, för att kunna erbjuda bostadssökande förstahandskontrakt på nyproducerade lägenheter. 

"Det finns något väldigt spännande i att ta bort distinktionen mellan första- och andrahandsuthyrning. Vi har angripit andrahandsmarknaden med smart teknik för att göra den till en mer väloljad marknad. Nu ser vi att vi kan ta lärdomarna och data från vår algoritm för andrahandsförmedling till förstahandsuthyrning”, säger Mattia Tosti.  

Läs även: Här är startupbolagen som ska rädda bostadsmarknaden 

Genom att använda Qasas matchningsalgoritm ska fastighetsägare kunna hitta de ”bäst lämpade” hyresgästerna till sina bostäder. Var man jobbar, har bott i andrahand och var ens barn går i skola kan bli avgörande.

”Varför vi har väntat så länge med att gå in på förstahandsmarknaden är för att vi tidigare inte har haft något att basera lämpligheten på förutom ekonomi. Och ekonomi vill man inte matcha med. Vi fokuserar snarare på långsiktighet genom att försöka matcha lägenheter med hyresgäster som verkligen vill bo där. På det sättet kommer hyresgästen vara mer nöjd och därmed bo kvar längre. Och det är också vad fastighetsägaren vill”, säger Mattia Tosti. 

Tror du att ni kommer att få kritik för att ni underminerar kösystemet genom att göra det här?

”När det gäller bostadsfrågan kommer det alltid att finnas många olika åsikter. Vårt syfte är inte att bli ett substitut till kösystemet, men det behövs flera sätt att ta sig in på bostadsmarknaden. Tid har varit den enda möjliga valutan i kösystemet vilket gör det exkluderande för exempelvis arbetskraftsinvandrare och de som inte är födda i Stockholm.”

Inledningsvis ska 300 nyproducerade lägenheter i Stockholm, Malmö och Örebro få hyresgäster genom algoritmen. 

 

Sedan starten 2015 har Qasa lockat till sig investerare som Hemnet, Nordnet-ägaren Claes Dinkelspiel och affärsängeln Lars Lindgren (NTL). Totalt har bolaget tagit in cirka 6 miljoner kronor.

Tid har varit den enda möjliga valutan i kösystemet vilket gör det exkluderande.

Qasa, som har ett brutet räkenskapsår (juli – juni), kan ännu inte dela med sig av sina siffror men Mattia Tosti uppger att ökningen av signerade hyresavtal har gått i taket under det senaste året.

”I fjol tog affärerna verkligen fart och vi signerade hyresavtal för 40 miljoner kronor jämfört med 3 miljoner under 2015. Den positiva utvecklingen har fortsatt även efter årsskiftet med en nästan 100 procent tillväxt under första och andra kvartalet”, säger Mattia Tosti.

Läs även: Nordnet-ägare investerar i botjänsten Qasa 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer