Hoppa till innehållet

Qliros finansdel lanserar ny plattform – ska knoppas av på börsen nästa år

Nästa år väntas börsnoterade Qliro Group knoppa av sin Klarna-utmanare Qliro AB på börsen. Inför detta storsatsar man på en ny plattform där externa fintechbolag ska kunna nå Qliros privatkunder.

Lotta Rauséus, medgrundare och marknadschef på Insurely, Martin Einemo, vd på Insurely, Martina Skande, produkt- och marknadschef på Qliro och Fredrik Malmqvist, chef för konsumentprodukter på Qliro.
Lotta Rauséus, medgrundare och marknadschef på Insurely, Martin Einemo, vd på Insurely, Martina Skande, produkt- och marknadschef på Qliro och Fredrik Malmqvist, chef för konsumentprodukter på Qliro.Foto: Pressbild.

Den börsnoterade koncernen Qliro QLIRO +0,41%Dagens utveckling Group består i dag av nätbutikerna Cdon och Nelly, samt Klarna-utmanaren Qliro AB som startades 2014 och är ett kreditmarknadsbolag under Finansinspektionens tillsyn. 

Qliro AB levererar i dag betallösningar till mer än 50 större e-handlare i Norden. Bland dessa kan nämnas Ginza, Itsperfect, Eleven och Nordicfeel. Utöver detta erbjuder bolaget även sparkonton och lån till drygt två miljoner aktiva privatkunder i Sverige.

En process har inletts för att notera dotterbolaget Qliro AB under första halvåret 2020.

Qliro Group har tidigare vädrat sina planer om att knoppa av Qliro AB på börsen under första halvåret 2020.

”Ambitionen från ägarna kvarstår och en process har inletts för att notera dotterbolaget Qliro AB under första halvåret 2020”, säger Andreas Frid, chef för investerarrelationer på Qliro AB.

Inför denna förändring breddar Qliro nu sitt erbjudande mot konsumenter genom lanseringen av en integrerad bankplattform för finansiella tjänster under första kvartalet nästa år. På Qliros webbplats och app ska olika fintechbolag bjudas in för att distribuera sina tjänster i partnerskap med Qliro. 

Vi tycker lagförslaget riskerar att krångla till det för konsumenter.

Som ett första steg har man inlett ett samarbete med den digitala försäkringsrådgivaren Insurely.

”Istället för att begränsa vårt konsumenterbjudande till ett par finansiella tjänster som vi utvecklar själva, kommer vi nu ha möjligheten att erbjuda en bredare palett av relevanta fintechbaserade tjänster via Insurely och andra partners. På så sätt kan vi öka interaktionen och addera mervärden för våra kunder”, säger Qliros produkt- och marknadschef Martina Skande. 

Läs mer: Insurely samlar dina försäkringar i sin app

Allt detta sker samtidigt som regeringen nyligen presenterat ett lagförslag om att göra det till ett aktivt val för nätshoppare att handla på kredit. 

Förslaget har provcerat Qliros huvudkonkurrent Klarna – vars intäkter till ungefär en tredjedel kommer från krediter. I veckan skruvade betaljätten upp tonläget rejält. I ett blogginlägg hävdade Klarna att regeringen ”är mer intresserade av skapa rubriker” än att ”faktiskt lösa det allvarliga samhällsproblem som den ökande skuldsättningen är.” Utspelet fick finansmarknadsminister Per Bolund att slå tillbaka i en intervju med Di Digital. 

Det vi tjänar på är krediter. Det är absolut så.

Även Qliros Andreas Frid är kritisk till lagförslaget som föreslås träda i kraft 1 juli 2020.

”Vi tycker lagförslaget riskerar att krångla till det för konsumenter. Ett exempel på det är att kortbetalningar ska delas upp mellan traditionella bankkort och kreditkort. Det riskerar att krångla till det för kunden”, säger han.

I likhet med Klarna menar han att det billigaste och tryggaste alternativet på marknaden är fakturaköpet med förfallotid på 14 dagar.

”Det är billigare än att handla med kort. Och det är tryggare eftersom man inte betalar förrän man fått varan levererad”, säger han.  

Men dessa fakturaköp leder väl ofta till delbetalningar, och i vissa fall förseningsavgifter. Det är väl så ni tjänar pengar?

”Det vi tjänar på är krediter. Det är absolut så. Men konsumenten väljer det betalsätt som de önskar och passar det köpet bäst. I vissa fall är det kreditalternativ som är förenat med avgifter eller ränta. Vi har aldrig en ambition att kunderna inte ska kunna fullfölja sina betalningar, det ligger varken i vårt, kundens eller handlaren intresse.”

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera