Hoppa till innehållet

Regeringen vill ta upp AI-kampen med Google och Amazon – 40 miljoner till universiteten

Sju svenska universitet ska samarbeta för att höja kompetensen kring artificiell intelligens. Regeringen skjuter till 40 miljoner kronor till projektet. Förhoppningen är att tusentals redan yrkesverksamma personer i näringslivet nu ska gå AI-kurser.

Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, och näringsminister Mikael Damberg (S).
Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, och näringsminister Mikael Damberg (S).Foto: Stina Stjernkvist/TT

Regeringen viger 40 miljoner kronor åt artificiell intelligens, AI, under 2018 och 2019. Pengarna ska gå till sju olika högskolor i Sverige som gemensamt får i uppdrag att öka kunskapen och höja kompetensen på området.

”Det här gör vi för att få fram kunskap och kompetens som kan möta den snabba utveckling av AI som sker i både näringslivet och den offentliga sektorn. Det går att jämföra med den snabba utvecklingen på 90-talet med persondatorer”, säger Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.

Läs mer: Regeringen lägger 500 miljoner på AI och backas av svenska storbolag 

Beslutet om det statliga stödet fattades under ett regeringssammanträde på torsdagen, kan Di Digital berätta.

Involverade i projektet är Chalmers tekniska högskola, Göteborgs universitet, Kungliga Tekniska högskolan, Linköpings universitet, Lunds universitet, Umeå universitet och Örebro universitet. 

”Vi kommer att behöva fortsätta att satsa resurser och pengar på AI under lång tid, liksom samarbeta nära inom EU. Det är ett måste om vi ska ta upp kampen med Kina eller stora företag som Google och Amazon”, säger Helene Hellmark Knutsson.

Projektet består av två delar. Dels ska en kunskapsplattform för AI etableras, dels ska det genomföras en utbildningsinsats för att säkerställa kompetensutvecklingen på arbetsmarknaden. 

Rent konkret kan det till exempel handla om att tillhandahålla nätbaserad utbildning om AI samt anordna kortare kurser för redan yrkesverksamma personer.

”Vi hoppas att tusentals personer som i dag är ute i arbetslivet ska kunna gå kurser för att höja sin kompetens på det här området. Hela landet ska kunna ta del av det här eftersom att så många olika universitet är inblandade”, säger Helene Hellmark Knutsson.

Hon ser till exempel stor potential i att AI kan ge industrin mer resurseffektiva produktionslinor, liksom kunna bearbeta stora mängder data för att förbättra service och tjänster i samhället.

Läs mer: EU-chefen: AI är Europas triumfkort 

Utbildningsinsatserna ska ske i nära samverkan med det privata näringslivet, enligt näringsminister Mikael Damberg (S). Han menar att svenska företag behöver ett bredare utbud av AI-kurser för sina anställda.

”Det här är mitt i prick. När det handlar om AI är det kompetensförsörjningen som riskerar att bromsa utvecklingen i svenska företag. Då är det helt orealistiskt att tro att vi kommer klara det bara genom nyexaminerade högskolestudenter. De kommer vare sig räcka till i antal eller i den fart som efterfrågan kräver”, säger han.

Genom innovationsmyndigheten Vinnova finansierade staten under 2017 runt 194 olika AI-projekt med över 800 miljoner kronor.

”Sverige har inte den bredden i AI-forskning som en del andra länder har, till exempel de stora drakarna som USA och Kina. Men jag ser nu ett enormt ökat intresse för AI. Finansieringen från Vinnova har verkligen exploderat på bara några års tid”, säger Mikael Damberg (S), näringsminister. 

Sedan tidigare har Di Digital kunnat rapportera att regeringen kommer att avsätta totalt en halv miljard kronor till Vinnova under de kommande tio åren, pengar som öronmärkta för att finansiera AI-projekt.

Innehåll från Exclusive NetworksAnnons

Upptäck framtidens datalagring med Cloudian

Cloudian omdefinierar datalagring med innovativa lösningar som hanterar ostrukturerad data i stor skala, så att organisationer kan dra största möjliga nytta av denna värdefulla tillgång. Med ett öga på framtiden prioriterar Cloudian säkerhet, enkel skalbarhet och sömlös integration med populära AI- och dataanalysverktyg.

I takt med att mängden digital information ökar ställs allt fler företag inför utmaningen att effektivt hantera och utvinna värde ur ostrukturerad data som bilder, dokument och maskindata. Cloudians främsta mål sedan företaget grundades 2011 har varit att tillhandahålla innovativa och skalbara datalagringslösningar, vilket har blivit allt mer relevant med den exponentiella tillväxten av data som genereras av AI-applikationer, arbetsbelastningar för dataanalys och IoT-enheter (Internet of Things). Cloudians flaggskeppsplattform HyperStore erbjuder nästa generations S3-kompatibla objektlagring och skapar ett effektivt, AI-optimerat data lake-ekosystem. Halvor Evensen, Regional Sales Manager för Norden och Baltikum, kommenterar:

– Ostrukturerad data, som inte följer en specifik modell eller ett specifikt format, utgör en stor del av all data som skapas idag. Dess värde förblir dock ofta outnyttjat på grund av svårigheter med hantering och analys. Det är viktigt att företag förstår de möjligheter som dagens dataexplosion innebär. Cloudians lösningar är inte bara utformade för att skydda information utan också för att ge organisationer möjlighet att utnyttja denna data för innovation och tillväxt.

Säkerhet och skalbarhet: Cloudians löfte

Cloudians plattform har blivit känd för sin förmåga att hantera stora datamängder och för sitt fokus på säkerhet. Erkänd för sin robusta hantering av massiva datauppsättningar, prioriterar Cloudian säkerhet med funktioner som datakryptering och nyckelhantering, tillsammans med S3 Object Lock för att skydda data mot ransomware genom att göra den oföränderlig. Denna säkerhetsnivå, kombinerat med plattformens skalbarhet, har lett till att flera statliga och offentliga organisationer i Europa har valt Cloudian som en lösning. Halvor fortsätter:

– Säkerhet är hörnstenen i allt vi gör. Våra kunder värderar möjligheten att behålla full kontroll över sina data, samtidigt som de också kan skalas upp vid behov.

Lösningar för den moderna digitala eran

Cloudian fokuserar på att möta behoven hos större företag som står inför utmaningen att hantera omfattande datamängder på ett sätt som är både effektivt och kostnadseffektivt. Genom att noggrant lyssna och anpassa sig till varje organisations unika krav har Cloudian etablerat sig som en tankeledare inom datalagring, alltid med målet att förenkla komplexiteten i den digitala världen

– Genom att anamma rätt strategier för datalagring kan företag inte bara skydda sin mest värdefulla tillgång - data - utan också omvandla den till en katalysator för innovation och tillväxt. Vårt mål är att hjälpa stora organisationer att navigera i datalagringslandskapet med våra skräddarsydda lösningar, avslutar Halvor.

 

 

Mer från Exclusive Networks

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exclusive Networks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera