Annons

Regeringen vill ta upp AI-kampen med Google och Amazon – 40 miljoner till universiteten

Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, och näringsminister Mikael Damberg (S).
Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, och näringsminister Mikael Damberg (S). Foto: Stina Stjernkvist/TT
Sju svenska universitet ska samarbeta för att höja kompetensen kring artificiell intelligens. Regeringen skjuter till 40 miljoner kronor till projektet. Förhoppningen är att tusentals redan yrkesverksamma personer i näringslivet nu ska gå AI-kurser.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Regeringen viger 40 miljoner kronor åt artificiell intelligens, AI, under 2018 och 2019. Pengarna ska gå till sju olika högskolor i Sverige som gemensamt får i uppdrag att öka kunskapen och höja kompetensen på området.

”Det här gör vi för att få fram kunskap och kompetens som kan möta den snabba utveckling av AI som sker i både näringslivet och den offentliga sektorn. Det går att jämföra med den snabba utvecklingen på 90-talet med persondatorer”, säger Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.

Läs mer: Regeringen lägger 500 miljoner på AI och backas av svenska storbolag 

Beslutet om det statliga stödet fattades under ett regeringssammanträde på torsdagen, kan Di Digital berätta.

Involverade i projektet är Chalmers tekniska högskola, Göteborgs universitet, Kungliga Tekniska högskolan, Linköpings universitet, Lunds universitet, Umeå universitet och Örebro universitet. 

Det går att jämföra med den snabba utvecklingen på 90-talet med persondatorer.

”Vi kommer att behöva fortsätta att satsa resurser och pengar på AI under lång tid, liksom samarbeta nära inom EU. Det är ett måste om vi ska ta upp kampen med Kina eller stora företag som Google och Amazon”, säger Helene Hellmark Knutsson.

Projektet består av två delar. Dels ska en kunskapsplattform för AI etableras, dels ska det genomföras en utbildningsinsats för att säkerställa kompetensutvecklingen på arbetsmarknaden. 

Rent konkret kan det till exempel handla om att tillhandahålla nätbaserad utbildning om AI samt anordna kortare kurser för redan yrkesverksamma personer.

”Vi hoppas att tusentals personer som i dag är ute i arbetslivet ska kunna gå kurser för att höja sin kompetens på det här området. Hela landet ska kunna ta del av det här eftersom att så många olika universitet är inblandade”, säger Helene Hellmark Knutsson.

Det är ett måste om vi ska ta upp kampen med Kina eller stora företag som Google och Amazon

Hon ser till exempel stor potential i att AI kan ge industrin mer resurseffektiva produktionslinor, liksom kunna bearbeta stora mängder data för att förbättra service och tjänster i samhället.

Läs mer: EU-chefen: AI är Europas triumfkort 

Utbildningsinsatserna ska ske i nära samverkan med det privata näringslivet, enligt näringsminister Mikael Damberg (S). Han menar att svenska företag behöver ett bredare utbud av AI-kurser för sina anställda.

”Det här är mitt i prick. När det handlar om AI är det kompetensförsörjningen som riskerar att bromsa utvecklingen i svenska företag. Då är det helt orealistiskt att tro att vi kommer klara det bara genom nyexaminerade högskolestudenter. De kommer vare sig räcka till i antal eller i den fart som efterfrågan kräver”, säger han.

Genom innovationsmyndigheten Vinnova finansierade staten under 2017 runt 194 olika AI-projekt med över 800 miljoner kronor.

”Sverige har inte den bredden i AI-forskning som en del andra länder har, till exempel de stora drakarna som USA och Kina. Men jag ser nu ett enormt ökat intresse för AI. Finansieringen från Vinnova har verkligen exploderat på bara några års tid”, säger Mikael Damberg (S), näringsminister. 

Sedan tidigare har Di Digital kunnat rapportera att regeringen kommer att avsätta totalt en halv miljard kronor till Vinnova under de kommande tio åren, pengar som öronmärkta för att finansiera AI-projekt.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer