Annons

Rusning till kryptovalutor: ”Extremt många oseriösa aktörer”

Ludvig Öberg är medgrundare av bitcoin-bolaget Safello, som förmedlar försäljning av bitcoin och lagrar den digitala valutan. Foto: Stockphoto/Press
Ludvig Öberg är medgrundare av bitcoin-bolaget Safello, som förmedlar försäljning av bitcoin och lagrar den digitala valutan. Foto: Stockphoto/Press
Bitcoins raketartade värdeökning har resulterat i ett kraftigt ökat intresse för digitala valutor. ”Volymerna är kanske är tre-fyra gånger så stor som förra året”, säger entreprenören Ludvig Öberg.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Bitcoins kraftiga värdeökning under 2017 kan knappast ha gått någon förbi. Sedan klockorna ringde in det nya året har priset på en bitcoin gått från 1 000 dollar till omkring 4 400 dollar, enligt Coindesk. 

Enligt Ludvig Öberg, affärsutvecklare på Chromaway och medgrundare av Safello, har intresset för den digitala valutan och tekniken bakom ökat kraftigt i Sverige. 

Läs även: Han satsade allt på bitcoin – nu har kursen stigit 100 gånger

"Tittar man på handelsvolymer skulle jag säga att den kanske är tre-fyra gånger så stor som förra året. Man ser även ett ökat intresse i media samt på Svenska Bitcoinföreningens medlemmar och på meetups", säger han. 

Är det främst i spekulationssyfte?

”Från privatpersoner är det mycket spekulation. Man har sett att bitcoin har gått bra och blir intresserad av att investera.  Från företag handlar det oftare om att man är intresserade av att använda blockkedjetekniken", säger Ludvig Öberg och poängterar att intresset för tekniken även börjat sprida sig utanför finanssektorn.

Läs mer: Bitcoin slår nya rekord efter delningen 

I Sverige är det fortfarande väldigt få företag som tar emot betalning i bitcoin eller andra digitala valutor, men enligt Ludvig Öberg finns det ett ökat intresse bland privatpersoner för att använda bitcoin vid internationella transaktioner. 

"Det är ett användningsområde som börjar få ganska mycket uppmärksamhet internationellt och man börjar se ganska stora volymer i vissa länder som till exempel Filippinerna", säger han. 

Även etablerade aktörer har sett potentialen i att använda blockkedjeteknik för internationella transaktioner.

Storbanken SEB genomförde tidigare i år ett pilotprojekt där man använde sig av ett blockkedje-protokoll från Ripple för samtliga transaktioner mellan bankens kontor i Stockholm och New York åt en kund, vilket Di Digital tidigare rapporterat om.

Har det ökade intresset för kryptovalutor resulterat i att det dyker upp fler oseriösa aktörer?

"Ja det skulle jag säga. Det är extremt många oseriösa aktörer som håller på att starta så kallade initial coin offerings, ICO:s. Det innebär egentligen att man skapar tokens, värdebevis eller vad man nu vill kalla dem, på en framtida plattform. Man tar in pengar från privatpersoner för att bygga en plattform och i utbyte får man sådana här värdebevis", säger Ludvig Öberg. 

Läs mer: Kryptovalutor används som aktier - kritiker varnar för bubbla 

"Just nu är det väldigt lätt att ta in pengar i sådana här ICO:s eftersom det är så många som vill investera och inte gör någon ordentlig analys. Så jag är lite orolig att det blir någon sorts spekulationsbubbla. Många av de här projekten kommer inte lyckas då de är för ambitiösa och personerna bakom är för oerfarna helt enkelt", fortsätter han.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer