Hoppa till innehållet

Ryttarappen Ztable siktar utanför Sverige

Ztabler hjälper svenska ryttare med sin träning. Nu fyller ridappsbolaget på i kassan för att lansera i fler länder.

Ridsporten i Sverige är stor. Bara här är det en halv miljon personer som rider regelbundet och lägger runt 20 miljarder kronor på sitt intresse per år. 

Under de senaste åren har det ploppat upp flera startupbolag i kategorin som numera brukar kallas horsetech. Några exempel på de som vill rida på trenden, förutom Ztabler, är Equilab, Ridesum och Horsemeup.

“Det är kul att horsetech har blivit ett begrepp. Ingen pratade om det 2016 när vi startade”, säger Ingrid Sundqvist, vd och medgrundare av Ztabler, tillsammans med Totta Ogander och Erika Hjertén.

Läs också: Hästappen Equilab skrittar in i USA

De har utvecklat ridappen Ztable, där ryttare kan logga sina träningar, få inspiration från olika videoklipp och ta del av träningsprogram. Flera kända ryttare är med och stöttar och inspirerar, bland andra Mads Hendeliowitz, OS-ryttare i dressyr, Maria Blumenthal, elitryttare i fälttävlan och C-tränare och E-G Haking, B-tränare i hoppning. Appen har även ett socialt flöde där man kan följa sina vänner. 

Ztable är en gratisapp, men bolaget har små intäkter från företag som betalar för att exponeras mot användarna genom så kallad branded content.

Hittills har appen laddats ner 40 000 gånger och det loggas runt 1 000 ridpass i den per dag. Hur många som är aktiva i den dagligen vill dock Ingrid Sundqvist inte dela med sig av.

Hon har precis kommit tillbaka från Sundsvall där Ztablers utvecklare sitter i dagsläget. Annars har bolaget sin bas på startupcommunityn SUP 46 i Stockholm.

“Men vi har nyss anställt en teknisk chef i Polen som börjar 1 mars och kommer att bygga upp ett utvecklarteam i Krakow”, säger hon.

Det krävs ett mod att investera i ett område man inte kan.

Det är bland annat till det de 5 miljoner kronorna som Ztabler har fått in i en såddrunda, ledd av Almi Invest, ska användas till. Även ett antal affärsänglar har gått in med kapital, bland andra Fredrik Österberg från Evolution Gaming och Marcus Schiller som också har investerat i Doktor.se.

Investeringen är Ztablers andra och det tog sex månader för att den skulle gå i lås. En lång tid, tycker Ingrid Sundqvist, men samtidigt har hon förstått att det är normalt.

“Det tar mycket tid att träffa folk, bygga relationer och med all administration på slutet”, säger hon.

Nu är hon glad att kunna ägna sig mer åt att utveckla bolaget och med pengarna vill Ztabler lansera en premiumversion av appen som innebär att betalande användare kan ta del av personligt anpassade träningsprogram.

“Vi räknar med att bygga premiumversionen, översätta appen till engelska och lansera den i andra länder”, säger Ingrid Sundqvist om vad investeringen ska räcka till.

Det gäller att de hinner det innan det är dags för att jobba med nästa runda, men då önskar sig Ztabler-grundarna att beloppet istället är på 20 miljoner kronor. 

Samtidigt säger Ingrid Sundqvist att det finns utmaningar i det faktum att en stor del av riskkapitalet i Sverige går till män. Även ridsporten ligger horsetech-bolagen i fatet, då det är 90 procent kvinnor som rider medan de flesta investerare är män.

“Som ridsportsmänniska har vi stött på mer än en gång att en person säger ‘jättebra, men vi kan inget om hästar’. Då krävs det ett mod att investera i ett område man inte kan, men där det finns en stor marknad”, säger hon.

Läs också: Före detta Klarna-chefen blir delägare i horsetech-bolag

Ingrid Sundqvist är själv ryttare sedan barnsben och fick idén till Ztabler från en artikel hos Di Digital. 

“Den handlade om nischade appar för bland annat jakt, fiske och vin, och då tänkte jag att varför finns det aldrig något för oss ryttare”.

Hon fortsatte att tänka på det och kom fram till att hon själv skulle starta något. Redan några veckor senare sa Ingrid Sundqvist upp sig från jobbet och under månaderna efter träffade hon sina medgrundare genom gemensamma bekanta. 

Under hösten 2017 var de med i inkubatorn Stings program Accelerate och för ett år sedan fick de in 3 miljoner kronor, varav några av investerarna även följde upp sin investering i den nya emissionen.

“Erika är ingenjör, Totta är civilekonom och jag är vetenskapsjournalist från början, och det har varit verkligen varit en bra kombination. Men det är mycket tur inblandat också”, säger Ingrid Sundqvist.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera