Annons

Så fungerar mobiljättens ”röntgenfilter” – nu stoppas det

En fjärrkontroll från LG ser svart ut för det mänskliga ögat, men med Oneplus 8 Pros ”photochrome”-filter går det att se vad som döljer sig där under.
En fjärrkontroll från LG ser svart ut för det mänskliga ögat, men med Oneplus 8 Pros ”photochrome”-filter går det att se vad som döljer sig där under. Foto: Lewis George Hilsenteger/Unbox Therapy.
Oneplus 8 Pro kommer utrustad med en kamerasensor som kan se infrarött ljus. Det har visat sig ge kameran ”röntgenlika” effekter. Nu stänger det delvis svenskgrundade bolaget av funktionen i Kina och korrigerar den i Sverige.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Svenske Carl Pei var med och grundade telefonmärket Oneplus 2013. Nu är den kinesiska tillverkaren aktuella med sin åttonde telefon – men det är ett enskilt filter i kameraappen som stulit all uppmärksamhet.

”Photochrome”-filtret, som det kallas i Oneplus 8 Pro, har inte marknadsförts för sina röntgenegenskaper, men användare har upptäckt dem efter hand och spridit egna filmer och bilder i sociala medier.

Filtret är i själva verket en funktion i kamerasensorn som fångar upp infrarött ljus som det mänskliga ögat inte kan se.

Läs mer: Svenskens mobilfenomen tar strid mot Apple – nu flyttar han till USA

Vetskapen om att sensorer som är känsliga för infrarött ljus kan ha en genomskådande effekt är inte ny. Men det är första gången den visat sig så effektiv i en mobilkamera.

Extra effektivt verkar den vara på saker döljs bakom svart plast, men runt om på nätet sprids påståenden om att telefonen också kan se igenom kläder.

Youtubern Lewis Hilsenteger, som ligger bakom kanalen Unbox Therapy, testade själv att hålla en Iphonekartong under sin svarta t-shirt (av bomull och lite polyester, som han beskrev den) och med filtret i Oneplus 8 Pro synes lådan väl.

”I vardagssituationer är de flesta objekt – kläder och till och med tunt papper – omöjliga att se igenom”, säger en representant från Oneplus till sajten Abacus.

Oneplus har dock bett om ursäkt för att ”ha orsakat oro kring den personliga integriteten” och säger att de ska avaktivera filtret inom de närmaste veckorna i Kina.

Oneplus meddelar att de i Sverige kommer att komma en uppdatering som ”fixar färgfilterkameran”.

Läs mer: Kinesiska mobiljätten Xiaomi satsar i Sverige – men duckar frågor: ”Ombedd att inte kommentera”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer