Hoppa till innehållet

Så lockar techbolagen kvinnliga programmerare

Få kvinnor arbetar som utvecklare och många av dem vittnar i #tekniskt fel om otrevliga upplevelser på arbetsplatsen. Grundaren av Tjejer Kodar tipsar bolagen om hur de får in fler kvinnor som programmerar.

Hanna Pettersson och Sandra Hindskog är grundare till Technigo.
Hanna Pettersson och Sandra Hindskog är grundare till Technigo.Foto: Malin Larsson

Enligt medlemsorganisationen IT- och telekomföretagen utgör kvinnor 28 procent av de som arbetar i hela branschen och 20 procent bland systemutvecklare.

Technigo är en tolv veckor lång kurs som tar in folk som redan har kompetens inom olika områden och utbildar dem i programmering. Grundarna Hanna Pettersson och Sandra Hindskog ligger även bakom kursverksamheten Tjejer Kodar, men Technigo är till för vem som helst och har en anonym ansökningsprocess. Ändå består deras första kursomgång till 88 procent av kvinnor.

Läs mer: De driver Tjejer Kodar – nu startar de programmeringsskolan Technigo

“Vi har ganska aktivt valt att byta taktik för hur man pratar om teknik och program för att locka en helt annan publik. Inom techindustrin är det generellt ett stort problem att man ofta pratar om teknik som något svårt, nördigt och otillgängligt”, säger Hanna Pettersson.

Hon menar att den kommunikationen ofta lockar en homogen grupp och skapar ensidiga arbetsplatser. Men det kan vara svårt för företag att bryta gamla vanor. För att få in fler kvinnor eller folk utanför den typiska arbetsgruppen på techföretag rekommenderar Hanna Pettersson att utvärdera hur man kommunicerar ut programmeringsyrket.

"Positionera det som ett kreativt verktyg och fokusera på vad man bygger och skapar. Det lockar inte bara kvinnor utan en annan stor publik också."

Läs även: #teknisktfel: Branschen måste rannsaka sig själv – eller förlora kompetens

Hon rekommenderar också att byta ut bilder som ska representera livet som programmerare.

“Det är ofta massa kod på en skärm. Använd andra typer av bilder, och visa upp andra personer på kontoret", säger hon och fortsätter:

“Lyft fram de ni vill locka, även när ni till exempel ordnar event eller är på konferenser. Och inte bara kvinnor utan personer med olika typer av bakgrunder."

Hanna Pettersson menar också att bolag kan ta inspiration från Technigos ansökningsprocess. Den var helt anonym och baserades på bland annat ett test där de ansökande skulle bygga en hemsida och en skriftlig ansökan.

“De bedömdes bara på en skriftlig ansökan och prestation och vi tycker att det fungerade jättebra."

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera