Annons

Så mycket är Zound värt för Marshall

Zound Inudstires vd Pernilla Ekman.
Zound Inudstires vd Pernilla Ekman. Foto: Di/Press
Hörlursföretaget Zound Industries fick i oktober klart ett avtal med brittiska Marshall. Nu står det klart vad affären kostade Zound.  
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I oktober stod det klart att hörlurs- och högtalarbolaget Zound Industries nått en förlängning av avtalet med brittiska Marshall.

Då meddelades att den brittiska gitarrförstärkartillverkaren också skulle investera i Zound, till en nivå motsvarande fem procent av det svenska bolaget.

Läs mer: Zound Industries säkrar nytt jätteavtal 

Enligt handlingar hos Bolagsverket har Marshall nu tilldelats drygt 430 000 aktier för 158,50 kronor styck till ett totalt värde av nästan 68,3 miljoner kronor, i en nyemission.

Det innebär att Zound nu värderas till 1,37 miljarder kronor i affären. 

I och med avtalet får Marshall också ta del av Zounds framtida vinster. Under 2017 redovisade bolaget en vinst på 60,6 Mkr med en vinstmarginal på 5,7 procent. 

Avtalet med Marshall, som innebär att Zound kommer fortsätta tillverka högtalare och hörlurar under Marshalls varumärke samt distribuera dem, sträcker sig fram till 2033 och är viktigt för Zound.

"Med avtalet på plats kan vi nu verkligen fortsätta med vår uppskalning och det ger oss möjligheten att planera på lång sikt", sade Zounds vd, Pernilla Ekman, i en kommentar när avtalet var klart.

Enligt utdrag ur bolagets budget för 2018 skulle hörlurar och högtalare under Marshalls varumärke stå för hela 88 procent av Zound Industries försäljning under förra året. Resterande försäljning står bolagets andra varumärke, Urbanears, för.

Zound har dragits med en infekterad ägarstrid under 2018 mellan storägaren Tommy Jacobson och grundaren Konrad Bergström. I augusti förra året valde Konrad Bergström att sälja en del av sitt innehav i bolaget till Tommy Jacobson. 

Trots det verkar Konrad Bergström fortfarande vilja vara med och styra bolaget. Under en extra bolagsstämma i december valdes den tidigare Poolia-vd:n Monika Elling in i styrelsen med majoritet.

Läs mer: Kritiserad chef tar plats i Zound 

Konrad Bergström tillsammans med storägarna Telia och Times Investors ville också ha in förre Spotifytoppen Jonathan Forster, men det förslaget fick de inte igenom. 

Innan Marshall kom in som ägare i Zound ägde Konrad Bergström, enligt Zounds bolagshandlingar, 3,8 procent av bolaget. Time Investors ägde 9,6 procent och Telia hade 12,6 procent.

Tommy Jacobson kontrollerade runt 19 procent genom en handfull bolag. Men han har kontroll över fler röster genom fullmakt från mindre ägare, visar handlingar från Bolagsverket.

2016 rapporterade Di Digital att Zound planerade en börsnotering. I höstas sade bolagets vd Pernilla Ekman till SvD att en notering bör ske inom två år. 

Ägarstriden och Marshallavtalet kan ha varit bromsklossar för en notering för Zound. Med båda problemen undanröjda kan det innebära att noteringen nu blir aktuell i närtid.

Läs mer: Konrad Bergström ger sig – Zounds ägarstrid är över

Di Digital har sökt Zound Industries för en kommentar.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer