Annons

Åtal: Sålde knark för hundratals miljoner på Darknet

En 31-årig man från Lund ska ha varit administratör för sajten Flugsvamp 2.0 på Darknet. OBS: Genrebild.
En 31-årig man från Lund ska ha varit administratör för sajten Flugsvamp 2.0 på Darknet. OBS: Genrebild. Foto: Øijord, Thomas Winje
En man från Lund ska ha varit administratör för sajten Flugsvamp 2.0 på Darknet. Brottsligheten har dragit in 378 miljoner kronor – i bitcoin, enligt åklagaren. Nu åtalas mannen i en rekordstor knarkhärva.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Huvudmannen, som är 31 år gammal, åtalas bland annat för synnerligen grovt narkotikabrott, med mellan sex och tio års fängelse på straffskalan. Detta eftersom han har varit administratör för sajten Flugsvamp 2.0 mellan april 2015 och september 2018.

På marknadsplatsen har 324 313 knarkaffärer ägt rum enligt utredningen. Det har handlat om allehanda narkotika, som cannabis, hallucinogener, centralstimulantia, opiater med mera.

Brottsligheten har sammanlagt inbringat över 49 000 bitcoin, motsvarande 378 miljoner kronor, enligt åtalet.

Läs mer: Bitcoin och brotten: Så klickar kunderna hem droger på Darknet

”Det är första gången i Sverige åtal väcks mot en administratör för en narkotikahandelsplats”, säger åklagaren Annika Wennerström vid en presskonferens.

Wennerström säger vidare att en tung del av arbetet hittills har varit att följa pengarna i ärendet och att knyta kryptovalutan till det aktuella fallet.

Polisen har fått hjälp från andra länder för att nysta upp härvan och leda det till ett åtal.

”Vilka metoder vi använder för att komma åt det kan jag inte gå in på. Vi har fått hjälp av Europol till viss del. I övrigt har vi fått in information från andra länder”, säger Björn Eriksson vid polisen angående åtalet.

”Jag tror att det här påverkar narkotikahandeln i Sverige, jag tror det har en stor preventiv effekt. Förhoppningsvis kan vi lagföra en administratör nu.”

Eftersom försäljningen har skett över det krypterade mörka nätet har den skett utan kontroll på köparnas ålder.

31-åringen åtalas också för ett mindre narkotikabrott tillsammans med en jämnårig man.

Tre övriga misstänkta ska ställas till svars för bland annat grov penningtvätt. De har enligt åklagaren hjälpt till med att dölja att intäkterna från narkotikaförsäljningen kommer från brottslig verksamhet och försökt tvätta dem vita.

För huvudmannen har vinsten från marknadsplatsens totala försäljning uppgått till över 11 miljoner kronor, enligt åklagaren.

Av dem fem är endast huvudmannen fortfarande i häkte.

Läs mer: ... och Swish! Så var knarkaffären klar

( TT / Di Digital )

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer