Hoppa till innehållet

Seamless söker delägare till SEQR

Seamless försöker rädda sina betallösning SEQR. Om inte bolaget hittar en investerare snarast är planen att ta in 25 miljoner kronor för att hålla QR-kodstjänsten flytande.

Seamless vd Peter Fredell.
Seamless vd Peter Fredell.Foto: Tor Johnsson

Betaltjänsten SEQR, utvecklad av Seamless Distribution, såg ut att gå en ljus framtid till mötes. Men nu tynger den Seamless bokslut för 2015 med 120 miljoner kronor i förluster, något lägre än under 2014.

”Intäkterna släpar jämfört med transaktionerna. Det beror på lite olika faktorer men mycket av det är att vi erbjuder stora handlare ett år gratis”, säger Seamless vd Peter Fredell.

Koncernen som helhet drogs med helårsförluster på 33 miljoner kronor. Aktiekursen tappar på onsdagsförmiddagen knappt 2 procent till 7,9 kronor. 

Läs mer: Swish petar Klarna från betaltronen

För att säkra tjänstens fortlevnad söker Seamless en medägare till SEQR, som erbjuder direktbetalning via qr-koder genom autogiro.

”Vi är en koncern. Tills vi har kommit överens med en medägare om SEQR finansierar vi tjänsten med moderbolaget”, säger Peter Fredell.

Seamless aktieägare kanske inte ska bära ansvaret

Om inte ett avtal är i hamn under första kvartalet har Seamless för avsikt att plocka in 25 miljoner kronor i en riktad nyemission, något man även gjorde i slutet av förra året i storleken 32 miljoner kronor.

”Seamless aktieägare kanske inte ska bära ansvaret för den finansieringen. Bättre att ta in en partner som är mer långsiktig.”

Enligt honom siktar Seamless på ett innehav i SEQR mellan 40 och 60 procent när avtalet väl är på plats.

Läs mer: Miljarderna flödar in i fintech

”Vi ska ha en signifikant andel. Om det är 51 procent eller 49 procent är inte så viktigt”, säger Peter Fredell.

Med SEQR:s resultat borträknat nådde Seamless ett rörelseresultat på 3 miljoner kronor under 2015. Affärssegmentet som rör distributionssystem för till exempel kontantkort växte 136 procent i omsättning och levererade en vinst på 27 miljoner kronor.

Fotnot: Denna text angav tidigare att SEQR hanterade 3,7 miljarder transaktioner under 2015. Den uppgiften stämmer inte.

Innehåll från ExobeAnnons

Hur hittar jag kollegornas löner med hjälp av Copilot?

Allt fler svenska företag och organisationer inser vilka enorma vinster som finns att vänta genom att implementera Copilot för Microsoft 365. Men det uppstår också en hel del frågor kring säkerhet och personlig integritet. Behöver man som anställd vara orolig för att känslig information sipprar ut? Nej, inte om man hanterar sin data på rätt sätt, enligt branschexperterna.

En av de vanligaste farhågorna kring Copilot för Microsoft 365 handlar om hur konfidentiell data hanteras och teoretiskt sett skulle kunna bli tillgänglig för alla. Men enligt Exobe, som är en av Microsofts partners på den svenska marknaden, finns ingen anledning till oro så länge man har en tydlig struktur för datahantering. Den som hoppas kunna få tag på kollegornas löneuppgifter eller andra personkänsliga dokument kommer att bli besvikna. Jonas Törner är AI Copilot & Employee Experience Specialist och hjälper företag att skapa värde av sina Copilot-licenser:

– Det är viktigt att komma ihåg att Copilot inte kan göra någonting som inte medarbetarna själva kan göra. I princip är Copilot bara en väldigt avancerad sökmotor. Så om medarbetarna redan idag har tillgång till sina kollegors löneuppgifter, ja då kommer Copilot i teorin att hitta dessa dokument. Copilot har dock begränsningar kopplade till just person- och andra känsliga uppgifter. Men om fallet är detta behöver man fundera över sin datahantering, snarare än att se Copilot som det stora hotet. 

Vill se ökad förståelse

Enligt Törner behöver alla företag som är nyfikna på att implementera Copilot börja med att se över sina rutiner och städa bland befintlig data, samt definiera vilka Teamsgrupper som ska vara publika och vilka som ska vara privata. Genom att endast nyttja privata Teamsgrupper för känslig information kan man vara säker på att informationen stannar inom teamets väggar.

Ansvarsfull utveckling av AI-tjänster

Microsoft utvecklar systematiskt sina AI-tjänster och har frågor som rör integritet och säkerhet allra högst upp på agendan. Till exempel delar Copilot aldrig data mellan olika företag eller organisationer.

– Företagen äger sin egen data. Det innebär att Copilot bara kan träna på, och dra nytta av, den data som finns tillgänglig inom en viss organisation. Så ett företag med mycket data i molnet kommer snabbt att få större nytta av Copilot än ett företag med begränsad mängd data. Detta gör också att värdet av investeringen kommer att öka lavinartat med tiden. De företag som inser värdet och dynamiken redan nu kommer att kunna ta ett rejält försprång på marknaden, avslutar Jonas Törner.

 

Mer från Exobe

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exobe och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera