Annons

Skatteverket om fusket med Airbnb: ”Vi har blivit vassare”

Foto: TT
Nära 100 personer som hyrt ut sina bostäder via Airbnb har upptaxerats sedan i april. Det kan bli hundratals fler innan året är slut. ”Vi har blivit vassare”, säger Henrik Kisterud på Skatteverket.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Att svenskar hyr ut sina boenden via tjänster som Airbnb utan att redovisa och skatta för inkomsterna har inte gått Skatteverket förbi.

I fjol granskade myndigheten 250 fall av intäktsredovisning inom den så kallade delningsekonomin. I 150 fall hade inkomsterna redovisats på ett felaktigt sätt eller inte alls.

Ny rapport: Så fuskar svenskarna med Airbnb-skatten 

Nu har myndigheten inlett en granskning som fokuserar helt och hållet på uthyrning av bostäder. Mellan april och juli i år upptaxerades 95 personer, enligt Skatteverkets siffror.

De allra flesta har hyrt ut sina bostäder via Airbnb.

Vi kommer att genomföra hundratals kontroller till

”Det här är en kontroll som pågår det här året och en bit in i nästa. Det ser jag framför mig”, säger Henrik Kisterud, rikssamordnare för oredovisade inkomster på Skatteverket.

Hittills har myndigheten hittat drygt 10 miljoner kronor i intäkter från Airbnb som inte redovisats. Det har lett till 3 miljoner kronor i höjd skatt och böter på sammanlagt 1 miljon kronor.

I snitt har Airbnb-fuskarna låtit bli att redovisa 106 000 kronor i sidoinkomster. Det är cirka dubbelt så högt som under kontrollerna i fjol.

”Vi går aldrig in på vilka metoder vi använder. Vi har blivit vassare, kan vi väl konstatera”, säger Henrik Kisterud.

Läs mer: ”Välkommen in i folkhemmet, Airbnb!” 

Han tror att granskningen kommer att fortsätta året ut.

”Det är ingen förminskad takt jämfört med det vi har gjort hittills. Vi kommer att genomföra hundratals kontroller till.”

Skatteverket tillåter ett schablonavdrag på 40 000 kronor på inkomster från uthyrning, samt avdrag motsvarande lägenhetens månadsavgift per uthyrningsdag. Belopp över detta beskattas som kapitalinkomst, något som många användare av tjänsten struntar i.

Tidigare har Skatteverket gjort en liknande granskning av personer som inte betalat skatt för sina inkomster från att ha kört för den numera nedlagda tjänsten Uber Pop, vilket Di Digital rapporterade i fjol.

Läs mer: Hundratals svenska Uber-förare åker dit i skattegranskning 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer