Hoppa till innehållet

Skatteverket om fusket med Airbnb: ”Vi har blivit vassare”

Nära 100 personer som hyrt ut sina bostäder via Airbnb har upptaxerats sedan i april. Det kan bli hundratals fler innan året är slut. ”Vi har blivit vassare”, säger Henrik Kisterud på Skatteverket.

Foto: TT

Att svenskar hyr ut sina boenden via tjänster som Airbnb utan att redovisa och skatta för inkomsterna har inte gått Skatteverket förbi.

I fjol granskade myndigheten 250 fall av intäktsredovisning inom den så kallade delningsekonomin. I 150 fall hade inkomsterna redovisats på ett felaktigt sätt eller inte alls.

Ny rapport: Så fuskar svenskarna med Airbnb-skatten 

Nu har myndigheten inlett en granskning som fokuserar helt och hållet på uthyrning av bostäder. Mellan april och juli i år upptaxerades 95 personer, enligt Skatteverkets siffror.

De allra flesta har hyrt ut sina bostäder via Airbnb.

Vi kommer att genomföra hundratals kontroller till

”Det här är en kontroll som pågår det här året och en bit in i nästa. Det ser jag framför mig”, säger Henrik Kisterud, rikssamordnare för oredovisade inkomster på Skatteverket.

Hittills har myndigheten hittat drygt 10 miljoner kronor i intäkter från Airbnb som inte redovisats. Det har lett till 3 miljoner kronor i höjd skatt och böter på sammanlagt 1 miljon kronor.

I snitt har Airbnb-fuskarna låtit bli att redovisa 106 000 kronor i sidoinkomster. Det är cirka dubbelt så högt som under kontrollerna i fjol.

”Vi går aldrig in på vilka metoder vi använder. Vi har blivit vassare, kan vi väl konstatera”, säger Henrik Kisterud.

Läs mer: ”Välkommen in i folkhemmet, Airbnb!” 

Han tror att granskningen kommer att fortsätta året ut.

”Det är ingen förminskad takt jämfört med det vi har gjort hittills. Vi kommer att genomföra hundratals kontroller till.”

Skatteverket tillåter ett schablonavdrag på 40 000 kronor på inkomster från uthyrning, samt avdrag motsvarande lägenhetens månadsavgift per uthyrningsdag. Belopp över detta beskattas som kapitalinkomst, något som många användare av tjänsten struntar i.

Tidigare har Skatteverket gjort en liknande granskning av personer som inte betalat skatt för sina inkomster från att ha kört för den numera nedlagda tjänsten Uber Pop, vilket Di Digital rapporterade i fjol.

Läs mer: Hundratals svenska Uber-förare åker dit i skattegranskning 

Innehåll från Stena RecyclingAnnons

Cirkulär IT-satsning minskar klimatavtrycket

Nu storsatsar Stena Recycling i Sverige med sitt reuse-erbjudande – återbruk av IT-produkter. Bolaget har kapacitet att hjälpa små som stora företag med att förlänga livslängden på alla typer av IT-produkter.

– Elektronikavfall är den snabbast växande avfallsströmmen globalt. Det vill vi bidra till att ändra på. Eftersom vi hanterar både återbruk och återvinning i våra egna processer ger vi företag full koll på spårbarheten, genom produktens hela livscykel. Det ger fördelar i omställningen till cirkulära affärsmodeller, säger Lars Håkansson, Head of Reuse och ansvarig för cirkulära IT-tjänster på Stena Recycling.

Stena Recycling erbjuder företag en komplett lösning för återbruk av datacenter, lagringsutrustning, servrar och workplace IT. I tjänsten ingår allt från hämtning och säker radering av data till återbruk – och återvinning i de fall det krävs. 

Upptäck Stena Recyclings cirkulära IT-tjänster  

För cirkulär IT märks en stadigt ökad efterfrågan, inte minst när det gäller återbruk av datacenter. 

– Vi har en unik produktexpertis och vi både köper företags utrustning och erbjuder företag att köpa återbrukad och testad IT, till bra priser genom oss, säger Lars Håkansson. 

I satsningen ingår ett specialistteam på ett tiotal personer som alla har specialistkompetens inom cirkulära tjänster för IT-produkter.

– Vårt team hjälper till med frågor kring allt från koldioxidbesparing till hur vi jobbar med informationssäkerhet och vår certifiering genom ISO 27001, avslutar Lars Håkansson. 

Läs mer om informationssäkerhet hos Stena Recycling  

 

 

Mer från Stena Recycling

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Stena Recycling och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera