Hoppa till innehållet

Soundcloud lånar över en halv miljard kronor

Svenskgrundade Soundcloud tar in motsvarande över en halv miljard kronor i lånefinansiering. Räknar med att öka intäkterna med 250 procent i år. 

Soundclouds grundare Eric Wahlforss och Alexander Ljung i Berlin.
Soundclouds grundare Eric Wahlforss och Alexander Ljung i Berlin.Bild: TT/Diane Bondareff

Den svenskgrundade musiktjänsten Soundcloud tar ett lån på 70 miljoner dollar, motsvarande drygt 600 miljoner kronor. Det visar dokument från det brittiska Bolagsverket, enligt Business Insider.

"Vi är nöjda med att ha säkrat en flexibel kreditlina som är idealisk för ett bolag med hög kreditrating och i vårt tillväxtläge", skriver Soundcloud i en kommentar till Di Digital

Långivarna är Ares Capital, Davidson Technology och Kreos Capital. Kreos Capital är särskilt aktuella i Sverige då de nyligen öppnade kontor i Stockholm

Sedan starten har Soundcloud tagit in över 2,5 miljarder kronor i riskkapital och lån (NTL). Bland bolagets delägare finns bland annat Twitter och de välrenomerade riskkapitalbolagen Kleiner Perkins och Index Ventures. 

I januari 2016 lånade Soundcloud 35 miljoner dollar från Tennenbaum Capital Partners. Tidigare i år rapporterades det att bolaget var på väg att få slut på pengar och att bolaget blivit allt mer desperat efter finansiering.

2015 gjorde Soundcloud en förlust på motsvarande knappt en halv miljard kronor. Musiktjänstens förluster ökade därmed med 31 procent jämfört med 2014. Intäkterna steg också, men endast med 22 procent. Försäljningen hamnade på 202 miljoner kronor enligt dagens eurokurs. Omsättningen var alltså inte ens hälften så stor som förlusterna. Några resultatsiffror för 2016 har ännu inte kommunicerats, däremot ser bolaget positivt på framtiden.

"Med den nya finansieringen på plats kan vi understödja vår tillväxt som vi räknar med ska bli 250 procent under 2017", skriver bolaget i en kommentar till Di Digital. 

Det har tidigare ryktats att både Spotify och Google har varit sugna på att köpa Soundcloud, men ingen affär har skett. 

Läs mer: Uppgifter: Google sneglar på köp av Soundcloud

Soundcloud grundades i Berlin 2007 av de två svenskarna Alexander Ljung och Eric Wahlfors. Tjänsten har omkring 200 miljoner lyssnare.

Läs mer: Reportage: Sjunger Soundcloud på sista versen?
Foto:

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera