Hoppa till innehållet

Spotify högst värderade techbolag i Europa – här är hela listan

Techbolagen i Europa tar täten på Silicon Valley - aldrig har det investerats så mycket i de europeiska enhörningarna. Högst upp på tronen är Spotify, som spås nå en värdering på 50 miljarder inom tre år, enligt en rapport från GP Bullhound. 

Spotifys vd Daniel Ek.
Spotifys vd Daniel Ek.Foto: TORU YAMANAKA

Streamingjätten Spotify kommer som första techbolag i Europa värderas till 50 miljarder dollar, motsvarande 477 miljarder kronor, inom tre år. Det skriver den svenska investmentbanken GP Bullhound i den färska rapporten 'Titans of Tech: All Change at the Top'. 

I nuläget är Spotify värderat till 23,9 miljarder dollar, motsvarande 228 miljarder kronor.

På andra- och tredjeplats i rapporten kommer betalbolaget Adyen med en värdering på 202 miljarder kronor, och MobilEye – som utvecklar teknik för självkörande bilar – med en värdering på 147 miljarder kronor. 

Läs mer: Microsofts vd i exklusiv intervju: Vi kommer alltid att titta på svenska uppköp 

Den positiva utvecklingen är en följd av att den europeiska tekniksektorn försätter att växa snabbare än den amerikanska, skriver investmentbanken. Fortsätter det på samma väg kommer europeiska bolag som Spotify, Farfetch och Adyen i framtiden kunna mäta sig med bolag som Uber och Facebook från Silicon Valley, menar Carl Wessberg, partner på GP Bullhound, i ett pressmeddelande. 

”Vår rapport visar att vi har all anledning att se optimistiskt på styrkan i den europeiska tekniksektorn och potentialen att få fram en så kallad ”titan” före 2021. En av anledningarna till detta är att tillgången till kapital har förbättrats enormt under de tre senaste åren”, säger Carl Wessberg. 

Sedan förra året har det tillkommit 21 nya enhörningar, det vill säga startups med en värdering på minst en miljard dollar. Dessutom har antalet enhörningar i Europa nästan trefaldigats sedan 2014, från 30 till dagens 84.

Under 2018 sattes också ett nytt rekord för investeringar i Europas enhörningar: 28 miljarder dollar, närmare 265 miljarder kronor. Det är nästan tio gånger så mycket som de 3 miljarder dollar som investerades för fem år sedan. 

Läs mer: Betaljätten Paypal gör ny affär – investerar 100 miljoner i svenskarna 

Totalt återfinns åtta svenska bolag på listan. Förutom Spotify tar också videochattjänsten Skype, Blocket-kopian Avito.ru, betaltjänsten Klarna, spelföretagen Evolution EVO -0,08%Dagens utveckling Gaming, King Digital och Mojang samt kortläsaren Izettle plats på listan. De många namnen placerar Sverige på en tredjeplats. Flest enhörningar återfinns i Storbritannien och Tyskland. 

GP Bullhound har sedan tidigare investerat i Spotify och Klarna. 

 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera