Annons

Spotify högst värderade techbolag i Europa – här är hela listan

Spotifys vd Daniel Ek.
Spotifys vd Daniel Ek. Foto: TORU YAMANAKA
Techbolagen i Europa tar täten på Silicon Valley - aldrig har det investerats så mycket i de europeiska enhörningarna. Högst upp på tronen är Spotify, som spås nå en värdering på 50 miljarder inom tre år, enligt en rapport från GP Bullhound. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Streamingjätten Spotify kommer som första techbolag i Europa värderas till 50 miljarder dollar, motsvarande 477 miljarder kronor, inom tre år. Det skriver den svenska investmentbanken GP Bullhound i den färska rapporten 'Titans of Tech: All Change at the Top'. 

I nuläget är Spotify värderat till 23,9 miljarder dollar, motsvarande 228 miljarder kronor.

På andra- och tredjeplats i rapporten kommer betalbolaget Adyen med en värdering på 202 miljarder kronor, och MobilEye – som utvecklar teknik för självkörande bilar – med en värdering på 147 miljarder kronor. 

Läs mer: Microsofts vd i exklusiv intervju: Vi kommer alltid att titta på svenska uppköp 

Den positiva utvecklingen är en följd av att den europeiska tekniksektorn försätter att växa snabbare än den amerikanska, skriver investmentbanken. Fortsätter det på samma väg kommer europeiska bolag som Spotify, Farfetch och Adyen i framtiden kunna mäta sig med bolag som Uber och Facebook från Silicon Valley, menar Carl Wessberg, partner på GP Bullhound, i ett pressmeddelande. 

”Vår rapport visar att vi har all anledning att se optimistiskt på styrkan i den europeiska tekniksektorn och potentialen att få fram en så kallad ”titan” före 2021. En av anledningarna till detta är att tillgången till kapital har förbättrats enormt under de tre senaste åren”, säger Carl Wessberg. 

Sedan förra året har det tillkommit 21 nya enhörningar, det vill säga startups med en värdering på minst en miljard dollar. Dessutom har antalet enhörningar i Europa nästan trefaldigats sedan 2014, från 30 till dagens 84.

Under 2018 sattes också ett nytt rekord för investeringar i Europas enhörningar: 28 miljarder dollar, närmare 265 miljarder kronor. Det är nästan tio gånger så mycket som de 3 miljarder dollar som investerades för fem år sedan. 

Läs mer: Betaljätten Paypal gör ny affär – investerar 100 miljoner i svenskarna 

Totalt återfinns åtta svenska bolag på listan. Förutom Spotify tar också videochattjänsten Skype, Blocket-kopian Avito.ru, betaltjänsten Klarna, spelföretagen Evolution Gaming, King Digital och Mojang samt kortläsaren Izettle plats på listan. De många namnen placerar Sverige på en tredjeplats. Flest enhörningar återfinns i Storbritannien och Tyskland. 

GP Bullhound har sedan tidigare investerat i Spotify och Klarna. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer