Annons

Spotify-klick går in i AI-bolaget Mavenoid

Shahan Lilja (tv) och Gintautas Miliauskas har grundat Stockholmsbolaget Mavenoid.
Shahan Lilja (tv) och Gintautas Miliauskas har grundat Stockholmsbolaget Mavenoid. Foto: Press
Mavenoid bildades som ett forskningsprojekt inom försvaret. Nu har AI-bolaget fått in Creandum, kända för sin tidiga investering i Spotify, som delägare. Flera tunga affärsänglar har också köpt in sig, kan Di Digital avslöja.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Teknisk support är ett område som många entreprenörer vill förbättra med hjälp av artificiell intelligens.

Det Stockholmsbaserade bolaget Mavenoids idé är att hjälpa kunder till storföretag att felsöka produkter. Tanken är att erbjuda ”troubleshooting” som en mjukvarutjänst.

Om gräsklipparen går sönder vill är tanken att Mavenoids mjukvara ska hjälpa kunden att fixa problemet själv, eller åtminstone hitta orsaken. Det AI-baserade systemet ska också kunna sköta kommunikationen direkt med kunderna.

Mavenoid grundades 2016 och lanserade sin plattform för felsökning följande år. Nu har bolaget fått in sin första externa investering, uppger flera källor för Di Digital.

Riskkapitalbolaget Creandum – känt som en av Spotifys och Izettles första ägare – är an av finansiärerna.

”Det stämmer. Vi ska anställa personal och bygga ut vår tekniska plattform”, säger bolagets vd och medgrundare Shahan Lilja till Di Digital.

Berlin-baserade Point Nine Capital leder rundan, som totalt uppgår till cirka 18 miljoner kronor. De har tidigare investerat i etablerade techbolag som den digitala banken Revolut och matleveranstjänsten Delivery Hero.

Flera tidiga Spotify-medarbetare är också delägare i bolaget. Bland investerarna finns Spotifys första CTO Andreas Ehn (NTL), Spotifys tidigare utvecklare Leo Giertz, Onlinepizza-grundaren Erik Byrenius (NTL) och Alfred Ruth (NTL), som tidigare grundat Videoplaza.

Läs mer: Klarna-grundaren går in i heta startupbolaget Hedvig 

Shahan Lilja och hans medgrundare Gintautas Miliauskas har tidigare arbetat på bolag som Palantir och Google. De söker just nu flera nya medarbetare, bland annat utvecklare och en affärsutvecklingschef. 

Till bolagets första kunder hör Scania och Alfa Laval. Under sitt första år omsatte bolaget 1,3 miljoner kronor.

Mavenoid har sin bas på Östermalm och började som ett forskningsprojekt knutet till Försvarets materielverk (FMV). Då var syftet till exempel att felsöka militärfordonet Volvo C303.

Läs mer: Spotify-veteraner investerar i resetjänsten Triple

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer