Annons

Startupsektorn i nytt politiskt upprop: ”Får inte bli en sidofråga”

Daniel Sonesson är vd på Sup46.
Daniel Sonesson är vd på Sup46. Foto: Patrik Olsson/Press
I Startupmanifestet 2.0 ställer techsektorn nya krav på svenska politiker inför valet. ”Vi måste bli ett av världens bästa scaleup-länder”, säger Sup 46 vd Daniel Sonesson.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

För tre år sedan publicerade startuporganisationen Sup 46, uppbackade av en rad svenska techprofiler, sina krav på svenska politiker.

Man krävde till exempel lägre beskattning av personaloptioner, enklare reglering kring arbetskraftsinvandring och en fungerande hyresmarknad för bostäder.

Nu publicerar Sup 46 den andra upplagan av startupmanifestet, där man menar att det inte hänt särskilt mycket sedan sist.

Sverige är inte nödvändigtvis det bästa landet att bygga bolag i

”Sverige har blivit en bra plattform för att starta bolag, men vi är inte nödvändigtvis det bästa landet att bygga bolag i. Vi måste bli ett av världens bästa scaleup-länder. Det är inte alls självklart”, säger Daniel Sonesson, vd för Sup 46.

Sup 46 har tillfrågat 90 startupbolag, varav endast 14 procent anser att politiken underlättat för den som driver en startup i Sverige sedan 2015.

Organisationen menar att "lite” har hänt ” sett till de punkter som togs upp 2015”.

Uppropet kräver denna gång att svenska politiker slopar den omdiskuterade 3:12-beskattningen, sänker arbetsgivaravgiften, stimulerar investeringar i tidiga bolagsfaser genom att införa regler som liknar de som i Storbritannien kallas ”Seed Enterprise Investment Scheme”.

Läs mer: Klarna växer kraftigt – startar hubb i Berlin

Därtill vill man att svenska myndigheter ska förenkla och påskynda hanteringen av ansökningar om arbetsvisum.

”En del saker har skett men vi konstaterar att det är väldigt mycket som fortfarande måste på plats. Vi vill inte att diskussionen om hur man får bolag att växa ska bli en sidofråga i debatten som sker inför valet”, säger Daniel Sonesson.

Han nämner fall där startupbolag ombetts flytta sin verksamhet från Sverige av investerare som ser gynnsammare arbets- och bostadsmarknader i andra länder.

Sedan sist har Spotify krävt förbättrade förutsättningar för snabbväxande bolag i Sverige och öppnat nya, stora kontor i New York och London. Nyligen avslöjade Di Digital att Klarna rekryterar stort i Berlin som en del av sin ambition att växa med 1000 anställda på ett år.

Läs mer: Spotify-grundarna hotar med landsflykt

Samtidigt har regeringen tagit tag i beskattningen av personaloptioner, som dock undantar större techbolag som Spotify, Izettle och Klarna.

Trots att Sup 46 upprepar flera klagomål menar Daniel Sonesson att svenska politiker söker rätt åtgärder för att tillmötesgå techsektorn.

 “Vi har kontinuerlig och god kontakt inom politiken. Politikerna bryr sig mycket om vårt arbete med startups med globala ambitioner. Därmed vet vi att vår input är viktig för dem.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer