Hoppa till innehållet

Steven ska lösa krånglet med notor – backas av tunga investerare

Fintechbolaget Stevens app ska göra det smidigt att hantera notor och utlägg vänner emellan, efter exempelvis en weekendresa. Nu tar bolaget in 9 miljoner kronor från tunga investerare.

Stevens grundare Jens Saltin och Fredrik Olofsson.
Stevens grundare Jens Saltin och Fredrik Olofsson.Foto: Press

”Vi vill hjälpa folk att lösa problemen kring gruppbetalningar som uppstår vid till exempel weekendresor, möhippor eller när man ska dela notan på krogen. I dag finns det ingen som löser hela problemet”, säger Fredrik Olofsson som är medgrundare av bolaget Steven till Di Digital.

Syftet med appen är att den ska hålla koll på vem som ska betala vad och när och påminner de som kanske har glömt att betala efter en resa, ett restaurangbesök eller en möhippa.

”Vi tror på ett positivt grupptryck. De som är med på utlägget ser vilka andra som har betalat och genom automatiska påminnelser från appen tas pinsamma situationer bort vänner emellan”, säger Fredrik Olofsson.

Nu tar bolaget in 9 miljoner kronor i riskkapital från bland andra familjen Andreen via Nordic Capital-grundaren Robert Andreen (NTL), familjen Siemiatkowski via Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski (NTL), Pejoni-grundaren familjen Edenström via Johan Edenström (NTL), Mellby Gård-vd:n Johan Andersson (NTL), Ryska Posten-grundaren Daniel Pilotti (NTL) och riskkapitalbolaget Wellstreet (NTL).

Grundare av Steven är Jens Saltin och Fredrik Olofsson (NTL). Den förre jobbade i sju år på betaljätten Klarna och var senast chef för bolaget i Storbritannien. Den senare är en investerare och apputvecklare som bland annat ligger bakom anteckningsappen Mobilenotes och dejtingtjänsten Maybe.

Läs även: Klarna och Izettle-veteraner ska pressa räntor

Appen är i dagsläget i en öppen betaversion. En skarp lansering planeras till våren 2018.

”Vår plan är att lansera i Sverige och att sedan ta oss ut i Europa. Det tillståndet vi har kan översättas till resten av Europa ganska friktionsfritt”, säger Jens Saltin.

Han menar att Steven går längre än andra appar som försökt lösa utläggsproblematiken genom att erbjuda flera olika betalsätt direkt i appen:

”Den stora skillnaden är att vi inte bara räknar ut vem som är skyldig vad utan att man även kan genomföra betalningar i appen. Sedan försöker vi göra användarupplevelsen så friktionsfri som möjligt.”

Exakt hur affärsmodellen ser ut vill de inte berätta.

”Där har vi lite smarta idéer men det kan vi inte dela med oss i dagsläget. Vi har en plan för att tjäna pengar från dag 1. Vi är inte ett bolag som ska bränna massa pengar”, säger Jens Saltin.

Namnet Steven anspelar på det engelskspråkiga uttrycket "even Steven".

”Framöver vill vi få in ett AI-element där en bot som heter Steven hanterar alla problem åt användaren. Det kommer exempelvis alltså att vara Steven och inte en vän som påminner om skulden”, säger Fredrik Olofsson.

Läs även: Fintech – en magnet för investerare

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera