Hoppa till innehållet

Stings affärscoach: “Fler kvinnliga grundare måste bli en icke-fråga”

Antal kvinnliga eller mixade grundarteam som var med i inkubatorn Stings program i fjol ökade med 60 procent jämfört med året innan.

Var är kvinnorna? Det undrade Karin Ruiz när hon började som affärscoach på Sting 2015. Inkubatorn hade jobbat med frågan, men inte tillräckligt målmedvetet om man såg till fördelningen mellan kvinnor och män bland grundarna som var med i Stings båda program, Incubate och Accelerate.

“Det allra viktigaste vi har gjort är att jobba fokuserat med frågan och ständigt lyfta upp och diskutera den. Samt att vi har satt tydliga mätbara mål och börjat mäta hela processen”, säger Karin Ruiz.

Arbetet med att försöka förändra fördelningen började på allvar under 2017 och resultaten kom snabbt. 

“Vi frågade oss om det var en slump eller om det hade att göra med våra insatser, och vi kom fram till att det faktiskt var det målmedvetna arbete som vi hade gjort som gav utdelning”, säger Karin Ruiz.

Mellan 2017 och 2018 gick antal team med kvinnliga grundare i Stings program upp från 26 procent till 42 procent. Målet år 2020 är att nå 50 procent. 

“Siffrorna 26 till 42 procent är ju vid antagning, men om du ska få en högre procent så måste det finnas fler sökanden med kvinnor i grundarteamet. Det är inte så att vi tar in ett sämre case bara för att kvinnor är med, utan det handlar om att vi måste förändra vårt inflöde”, säger Karin Ruiz.

För att nå ut har Sting bland annat haft en överrepresentation av kvinnor på scenen under deras event och lyft fram olika kvinnliga förebilder.

Vi har bara börjat jobba med det här och kommer att fortsätta göra det tills det blir en icke-fråga.

Förutom på programmen har Sting också jobbat med att fler investeringar från riskkapitalbolaget Propel Capital, Stings finanseringsben, ska gå till kvinnor. Det landade i att 38 procent av totalt 26 investeringar gjordes i kvinnliga eller mixade grundarkonstellationer.

“Vi har också jobbat med att få in fler kvinnliga affärsänglar som investerar i Propel Capitals fond och i den senaste rundan är tio av 41 investerare kvinnor. För att lyckas måste det vara fler kvinnor överallt, även bland investerarna”, säger Karin Ruiz.

Tidigare fördelning av investerarna i Propel Capital var två kvinnor och 27 män. När det var tre veckor kvar till att den senaste fonden skulle stängas fanns det återigen endast två kvinnliga kandidater. Då kallade Karin Ruiz till ett möte med tre kvinnliga kollegor då de konstaterade att det inte duger.

“Tillsammans bestämde vi oss för att göra något åt saken. Vi gick ut till våra egna nätverk och lyckade få in åtta till”, säger Karin Ruiz, säger Karin Ruiz.

Läs också: Hon ska investera statliga miljoner – letar greentech

Ett ytterligare område Sting har jobbat med är rekrytering till de olika bolagen som är med i programmen. Det har resulterat i att 40 procent av de 40 rekryteringar som har gjorts har varit en kvinna. 

“Jag är fascinerad över att om man driver frågan mer målmedvetet så får man resultat. Det behöver inte var så himla svårt. Vi har bara börjat jobba med det här och kommer att fortsätta göra det tills det blir en icke-fråga”, säger Karin Ruiz.

Nästa steg för Sting är att även se över mångfalden i grundarteamen även utifrån ålder och etisk bakgrund.

Läs även: Hennes techbolag Yubico omsätter en halv miljard 

 

 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera