Annons

Storytel passerar 1 miljon användare

Storytels vd Jonas Tellander.
Storytels vd Jonas Tellander.
Storytel har passerat en miljon användare. Man är nu överlägset störst i Norden och en av de ledande ljudboksbolagen i världen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Branschen för e- och ljudböcker växer kraftigt i Sverige. I fjol satte de tre största aktörerna Storytel, Bookbeat och Nextory rekord, med en försäljning på 678 miljoner kronor. 

Klart störst i Sverige, med marknadsandel på kring 80 procent, är Storytel. Bolaget grundades 2005 av Jonas Tellander och Jon Hauksson. 

Nu passerar Storytel en miljon användare totalt. Man lyfter gärna fram att man är en av världens största ljudboksbolag, en marknad som globalt domineras av Amazons Audible.  

”Det ger såklart väldigt bra råg i ryggen, särskilt nu när vi går in på nya marknader”, säger vd:n Jonas Tellander. 

Läs mer: Kampen om ljudboksmarknaden i Sverige: En riktig rysare 

Storytel finns idag i 17 länder och planerar att gå in i ytterligare två länder under året. 

”Vi har vuxit i Sverige under tio års tid, och sett en stadig tillväxt. Det är intressant att den svenska ljudboksmarknaden kommit så långt, men ändå fortsätter att växa.” 

Sedan årsskiftet har bolaget ökat med 200 000 betalande abonnenter. Storytel påpekar att det är lika många användare som konkurrenten Bookbeat har totalt.

De nya användarna kommer främst från Norden, men också Nederländerna, Ryssland och Turkiet. 

”Under året ser jag fram emot att få några till marknader där vi kommer närmre att nå lönsamhet. Så att vi kan bevisa att kundintresset och abonnentstocken genererar lönsam tillväxt.” 

Läs mer: Storytels marknadsandelar sjunker: Vi fokuserar inte på det 

Storytel närmar sig 400 000 betalande abonnenter i Sverige. Bonnierägda Bookbeat har runt 100 000 användare i Sverige, medan Nextory inte vill dela med sig av en konkret siffra. 

”Vi kommer att fira det här på alla kontor i våra 17 länder. Förhoppningsvis blir det tårta och skumpa”, säger Jonas Tellander.  

Storytels aktie hade vid 16.30-tiden under måndagen stigit med 3,6 procent till 114 kronor. Bolaget har därmed ett börsvärde på drygt 6 miljarder kronor. Följ kursen här.

Utöver streamingverksamheten äger också Storytel förlagen Norstedts, Massolit, Storyside, Printz Publishing, People´s Press, Rabén & Sjögren, B. Wahlströms, Norstedts kartor. Sedan januari 2019, drivs även streamingtjänsten Ztory, för tidningar och magasin, i Storytels regi.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer