Hoppa till innehållet

Svensk-amerikanska diabetesappen Glooko tar in 300 miljoner

Svensk-amerikanska Glooko tar in 300 miljoner kronor. Diabetesbolaget ska nu stärka sin position på sina marknader och utöka sitt kontor i Göteborg.

Anders Sonessons Glooko används redan av 1 miljon diabetespatienter.
Anders Sonessons Glooko används redan av 1 miljon diabetespatienter.Foto: pressbild.
Anders Sonessons Glooko används redan av 1 miljon diabetespatienter.
Anders Sonessons Glooko används redan av 1 miljon diabetespatienter.Foto: pressbild.

I fjol slogs Göteborgsbolaget Diasend och Silicon Valley-bolaget Glooko samman för att leverera ett gemensamt tekniksystem för diabetespatienter och deras vårdgivare. Bolaget tog in 70 miljoner i september i fjol och nu växlar det upp ytterligare med en finansieringsrunda på 300 miljoner kronor. Bland investerarna finns bland andra det kanadensiska riskkapitalbolaget Georgian Partners och Samsung Ventures.

”Omsättningen ökar och vi är väldigt tillväxtdrivna. Nu investerar vi för att växa ännu mer, speciellt i Europa, säger Anders Sonesson, tidigare vd på Diasend och ansvarig för expansionen i Europa. 

Tekniklösningar för att förbättra diabetesvården är ett område som får mycket uppmärksamhet av riskkapitalbolagen. Både investmentbolag som Kinnevik och Creandum, samt techjättar som Apple, har investerat i den typen av nischbolag.

Läs även: Därför är hälsa det hetaste området inom tech 

Det numera svensk-amerikanska Glooko är ett av bolagen som gynnas av trenden. 

Att riskkapitalbolagen är så intresserade av just diabetesvård tror Anders Sonesson har att göra med att tekniska hjälpmedel används flitigt av diabetspatienter.

”Det är så himla många uppkopplade prylar, speciellt bland diabetespatienter, och det driver ett behov av bra informationshantering. Det tror jag är en drivkraft för de här investerarna”, säger Anders Sonesson. 

Nu investerar vi för att växa ännu mer, speciellt i Europa.

Glooko utvecklar en lösning som samlar in data från de mest populära glukosmätarna och insulinpumparna och synliggör sedan resultaten i bland annat en app. Den molnbaserade tjänsten gör informationen både lättförståelig för patienten och enkel att analysera för vårdgivarna, enligt Anders Sonesson.  

Med det nya kapitalet hoppas han kunna öka tillväxttakten i Europa.

”USA har varit vår största marknad men vi hoppas att vi kan satsa mer i framför allt Tyskland och Frankrike. Dels för att det finns en bättre förståelse i Frankrike för vad vi försöker göra och därmed har vi en större möjlighet att få mer betalt för det vi gör. De inser nyttan för patienterna”, säger han.  

Läs även: Apple uppges i tysthet satsa på diabetesbekämpning 

Bolaget växer även i länder som Australien, Italien och Finland. Nyligen fick Glooko även godkänt av Saudiarabien för att introducera sin produkt i landet. Men Sverige är fortfarande ett viktigt land och Europakontoret kommer att stanna i Göteborg. 

”Den svenska marknaden har varit väldigt bra på att förstå systemet och det används på nästan alla kliniker i Sverige, speciellt när det gäller typ 1 diabetes. Andra länder tittar ofta på Sverige och anser att den svenska diabetesvården är helt fantastisk i jämförelse med andra länder. Sen har det svenska vårdsystemet ofta ett tak för den här typen av tjänster och budgeten räcker oftast inte till för att utöka utbudet av tjänster ”, säger Anders Sonesson.

Sen har det svenska vårdsystemet ofta ett tak för den här typen av tjänster och budgeten räcker oftast inte till för att utöka utbudet.

Glooko har i dag samarbeten med över 6 000 kliniker och vårdinstanser i 27 länder. Genom dessa partnerskap når Glooko en miljon diabetespatienter. Genom investeringen hoppas Anders Sonesson kunna skala verksamheten ännu mer och börjar med att skala upp kontoret i Göteborg.

”Vi har mycket stora planer för 2018 och kommer att rekrytera fler för att nå våra mål. Nu närmast handlar det om fler utvecklare för att förstärka vårt utvecklingsteam tätt följt av tjänster inom sälj, marknad och kundsupport”, säger han.

Läs även: Kinnevik investerar 112 miljoner i digitalt vårdbolag 

Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt nyhetsbrev:
Foto:

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera